Problema Atacata de Simona Bucura-Oprescu, Demersul de ULTIMA ORA cu o Solutie pentru Viitorul Romaniei

Problema Atacata Simona Bucura-Oprescu Demersul ULTIMA ORA Solutie Viitorul Romaniei

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, ataca o problema extrem de importanta cu care se confrunta Romania in momentul de fata si a decis sa demareze o ampla consultare publica pentru Normele metodologice de aplicare a Programului social de interes national dedicat suportului financiar al procedurilor de fertilizare in vitro (FIV).

Simona Bucura-Oprescu explica oficial faptul ca initiativa, anuntata vizeaza atenuarea unei probleme demografice acute, respectiv scaderea ratei natalitatii si cresterea accesului cuplurilor si persoanelor singure la tratamente de reproducere asistata.

Actul normativ propus stabileste cadrul general si procedura prin care beneficiarii se pot inscrie in program. Conform documentului, solicitarile se depun in format electronic, prin intermediul unei platforme digitale dedicate. Dosarele complete si declarate eligibile vor fi examinate in ordinea cronologica a inregistrarii, iar sprijinul financiar se va acorda sub forma a doua vouchere in valoare totala de 15.000 lei.

Simona Bucura-Oprescu confirma ca, un prim voucher, de 5.000 lei, va fi destinat achizitionarii de medicamente specifice recomandate de medicul specialist in obstetrica-ginecologie cu competenta in tratarea infertilitatii. Cel de-al doilea voucher, in cuantum de 10.000 lei, va acoperi costurile procedurilor medicale efectuate in cadrul unitatilor sanitare partenere ale programului, fie ele publice, fie private.

Prin aceasta schema, Ministerul Muncii intentioneaza sa reduca povara financiara care indeparteaza multe cupluri de la optiunea de a apela la tehnici de reproducere asistata.

„Voi promova si voi sprijini intotdeauna initiativele dedicate sustinerii familiilor in eforturile lor de a avea copii, oferind astfel un sprijin important pentru consolidarea familiei si cresterea natalitatii in Romania”, a declarat Simona Bucura-Oprescu. Ministrul a subliniat necesitatea continuarii programului, atata timp cat infertilitatea ramane o problema reala in tara noastra.

Simona Bucura-Oprescu detaliaza ca principalele conditii de eligibilitate prevad ca macar unul dintre beneficiari sa fie cetatean roman cu domiciliul in Romania si ambele persoane (in cazul cuplurilor) sa fie asigurate in sistemul public de sanatate. De asemenea, femeia solicitanta trebuie sa aiba intre 20 si 45 de ani la data depunerii cererii, iar procedurile medicale se vor efectua in unitati acreditate ca parteneri ai Programului.

In vederea transparentizarii si simplificarii procesului, toti pasii se desfasoara online, de la completarea cererii si incarcarea documentelor si pana la validarea dosarului. Platforma digitala dedicata ofera utilizatorilor acces la ghiduri si instructiuni clare privind documentatia necesara, astfel incat sa se evite erorile care pot conduce la respingerea cererii pentru motive formale.

Simona Bucura-Oprescu a accentuat ca sprijinul financiar reprezinta o masura complementara politicilor familiale existente, menite sa incurajeze natalitatea si sa asigure un mediu propice cresterii copiilor. „Imi doresc ca acest program sa continue, pentru ca este un program necesar, atat timp cat infertilitatea ramane o problema reala in tara noastra”, a adaugat oficialul.

Prin acest proiect, autoritatile spera sa atenueze inegalitatile de acces la tratamente de fertilizare in vitro, de care pana acum beneficiuau preponderent familiile cu resurse financiare peste medie.

Prin generarea unui mecanism transparent de acordare a voucherelor, initiatorii programului mizeaza pe cresterea numarului de nasteri provizorii si pe sustinerea familiilor care se confrunta cu dificultati in procesul de reproducere natural.

Simona Bucura-Oprescu spera ca astfel de masuri pot avea un impact pe termen mediu si lung asupra indicatorilor demografici, insa este nevoie de masuri integrate, care sa includa si politici de sprijin pentru cresterea si educatia copiilor. In acest context, Programul FIV se constituie ca un prim pas important in curba evolutiei natalitatii din Romania.

Dezbaterea publica va permite colectarea de sugestii si recomandari din partea societatii civile, a profesionistilor din domeniul medical si a organizatiilor neguvernamentale. Dupa finalizarea consultarii, normele metodologice vor fi revizuite, iar programul va putea fi implementat oficial inca din acest an, oferind un semnal clar ca autoritatile prioritizeaza sustinerea familiilor in demersurile lor de a deveni parinti.

author avatar
Redactia iDevice.ro