Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a reiterat ieri in fata presei ca securitatea energetica a Romaniei nu poate face obiectul niciunui compromis. „De la inceputul mandatului meu, am refuzat sa accept inchiderea grupurilor pe carbune in lipsa unor capacitati noi echivalente de productie in banda. Si nu am inchis niciun MW. Din contra, am pus in functiune grupul Rovinari 5, pe lignit, dupa ani de blocaje”, a subliniat oficialul.
Ministrul Energiei afirma ca, la 1 ianuarie 2026, prin Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR), ar trebui inchise suplimentar 1.755 MW la termocentrale pe carbune. „De peste un an explic Comisiei Europene ca nu putem respecta acest termen din cauze obiective.
Capacitatile pe gaz menite sa inlocuiasca uzinele pe carbune sunt in licitatie, dupa multiple incercari nereusite, pentru ca pretul turbinelor pe gaz a explodat in ultimii doi ani”, a detaliat Burduja, atragand atentia asupra blocajelor cauzate de costuri si intarzieri.
In opinia ministrului, Ministerul Energiei trebuie sa negocieze din nou PNRR si sa amane termenul de inchidere a centralelor pe carbune. „Cu aceiasi bani din PNRR vom depasi cu mult tintele de ‘verde’ – parcuri solare, eoliene si baterii. La capitolul emisii, ne atingem astfel obiectivul.
Dar nu putem renunta inainte sa avem alternativă sigura”, a argumentat Burduja, pledand pentru o conciliere intre securitatea aprovizionarii si angajamentele climatice.
Deschiderea unor parcuri fotovoltaice si eoliene, impreuna cu sisteme de stocare pe baterii, reprezinta solutia „smart” pentru reducerea emisiilor, sustine ministrul. Romania are potential semnificativ pe regiuni cu iradiere solara ridicata si pe litoralul Marii Negre pentru turbine eoliene offshore, insa toate aceste investitii necesita timp si finantare stabila.
Burduja a avertizat ca inchiderea prematura a termocentralelor traditionale va produce presiuni suplimentare asupra preturilor la energie. „Intre 2009 si 2022, am inchis peste 7.000 MW de generare in banda pe carbune si gaz, echivalentul a zece reactoare de la Cernavoda.
Asa am ajuns sa importam in orele de varf, scump si, culmea, de la tarile vecine care produc in continuare pe carbune – Serbia si Bulgaria. Care e logica?”, s-a intrebat ministrul.
Integrarea Romaniei in Uniunea Europeana ramane, in opinia sa, cea mai mare realizare a ultimelor decenii. „Ne-a pus pe calea dezvoltarii, am depasit cu mult Ungaria si ajungem din urma Polonia, lucruri de neimaginat in 1990. Trebuie sa continuam pe acest drum.
In acelasi timp, Uniunea Europeana trebuie sa asculte vocea statelor membre si vocea cetatenilor lor. Este vocea ratiunii si logicii, dincolo de ideologia ‘Green Deal’ de tip terapie soc. E timpul pentru Smart Deal, asa cum am mai spus”, a incheiat oficialul.