Volodimir Zelenski a atras atentia ca incercarea Rusiei de a-si insusi teritoriul Ucrainei merge mana in mana cu un efort sistematic de a rescrie istoria si de a sterge memoria unei natiuni independente, lucru care nu va fi posibil cu ajutorul coalitiei internationale.
Volodimir Zelenski, cu ocazia Zilei Comemorarii si a Victoriei asupra Nazismului, a subliniat ca este esential sa ne amintim rolul urias jucat de soldatii si civilii ucraineni in incheierea celui de-al Doilea Razboi Mondial. El a denuntat tentativele Moscovei de a minimaliza sau de a atribui altora meritele Ucrainei in aceasta victorie decisiva pentru intreaga lume.
Intr-o interventie televizata, Zelenski a precizat ca peste opt milioane de ucraineni si-au adus contributia la infrangerea nazismului, nu doar ca membri ai Armatei Rosii, ci si ca partizani, ca voluntari in formatiuni de rezistenta si chiar ca soldati in armatele aliate.
Zeci de mii dintre ei au luptat pe fronturi desprinse din granitele Uniunii Sovietice, iar sute de mii s-au implicat in operatiuni de guerrila si actiuni clandestine impotriva ocupantilor. „Fiecare sat, fiecare oras din Ucraina a devenit o linie de front. Pamantul nostru a fost un vast camp de bătălie, iar durerea si sacrificiul fiecarui om au modelat soarta lumii”, a afirmat presedintele.
Reamintind ca in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial nu a existat un „spate sigur” pentru trupele ucrainene, Zelenski a vorbit despre ororile cotidiene pe care le-au trait familiile si comunitatile: distrugeri ale gospodariilor, foamete organizata, deportari si crime de razboi.
Prin aceste detalii, el a adus un omagiu celor care au aprins flacara rezistentei, subliniind totodata ca memoria acestor evenimente nu poate fi cedata unui „nou nazism rusesc” care incearca sa victimizeze si sa falseze trecutul.
In acelasi ton, presedintele a exclus orice concesie in ceea ce priveste adevarul istoric si afirmatia principala: adevarata memorie si victoria morala apartin celor care au aparat valorile umane si au infrant raul, nu celor care organizeaza „parade” de propaganda si redefinesc termenii bataliei. Pe scurt, a pledat pentru recunoasterea aportului Ucrainei ca factor de stabilitate si libertate pe scena mondiala, avertizand ca prezentul sau este la fel de amenintat de agresiunea rusa ca si trecutul sau.
Pe plan diplomatic, Zelenski a reconfirmat propunerea Ucrainei privind un armistitiu de cel putin 30 de zile, menit sa ofere spatiul necesar negocierilor si slujirii unui proces diplomatic real. El a criticat tacerea si inacțiunea Moscovei, care, in loc sa raspunda afirmativ, continua seria atacurilor militare. „Aceasta atitudine arata lumii intregi sursa reala a conflictului si pune in lumina cine continua sa culturesca razboiul”, a punctat seful statului.
Intr-o nota optimista, Zelenski a subliniat ca razboiul reprezinta o pierdere colectiva, inclusiv pentru agresor, si ca sanctiunile impotriva Rusiei vor fi intarite progresiv pana cand justitia globala isi va pune amprenta. Desi procedurile judiciare internationale pot fi lente, el a asigurat ca eforturile de urmarire penala si de aplicare a sancțiunilor vor fi accelerate, iar responsabilitatea pentru crimele de razboi va fi stabilita fara hue.
In finalul declaratiei, presedintele a prezentat un raport al comandantului-sef Valerii Syrskyi cu privire la operatiunile de aparare in regiunile Kursk si Belgorod, unde trupele ucrainene continua sa respinga incursiunile ruso-separatiste de-a lungul granitei.
Volodimir Zelenski a transmis multumiri profunde tuturor unitatilor, soldatilor, sergentilor si ofiterilor care isi dovedesc zi de zi rezistenta si forta. „Fortele noastre sunt cele care conteaza pentru a apara independenta si viitorul Ucrainei”, a incheiat presedintele, insufland incredere intr-un eventual triumf al dreptatii.