Angajamentul National al Simonei Bucura-Oprescu de ULTIMA ORA cu Dispozitii Hotarate pentru Romani

Angajamentul National Simonei Bucura-Oprescu ULTIMA ORA Dispozitii Hotarate Romani

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, aduce in atentia oficiala a milioane de romani din toata tara ceva ce putini au luat in calcul, deoarece la Congresul BNS a subliniat rolul esential al pietei muncii in conturarea perspectivelor economice ale Romaniei.

Simona Bucura-Oprescu, deschizand dezbaterea cu tema Pilonul European al Drepturilor Sociale, a atras atentia ca fara o piata a muncii consolidata nu pot exista piete monetare sau de capital robuste. “Nu putem vorbi de perspective economice favorabile, de piete monetare sau de capital puternice fara o piata puternica a muncii! Totul incepe cu piata muncii si dezvoltarea resurselor umane”, a afirmat ministrul in fata liderilor sindicali.

Datele prezentate de minister releva progrese semnificative in plan social si economic. Conform datelor Eurostat, in ultimii trei ani peste 1,3 milioane de romani au iesit din saracie extrema, iar nivelul de trai a crescut cu 44% fata de acum un deceniu, plasand Romania printre statele membre UE cu cele mai rapide imbunatatiri.

In februarie 2025, efectivul salariatilor a atins 5,7 milioane de persoane, un record post-decembrist care reflecta dinamica pozitiva a pietei muncii si impactul masurilor de stimulare a ocuparii.

Simona Bucura-Oprescuafirma ca, pe langa aceste realizari, ministrul a evidentiat implementarea Directivei privind salariile minime adecvate, transpusa printr-un mecanism de stabilire bazat pe formule obiective si negociere sociala.

Dialogul social a fost intensificat in acord cu standardele Organizatiei Internationale a Muncii si Pactul European pentru Dialog Social. “Trebuie sa gasim solutii pentru a creste gradul de colectare a veniturilor la bugetul de stat, astfel incat masurile bugetar-fiscale sa nu fie descarcate nici pe om, nici pe companii prin majorarea taxelor si impozitelor.

O colectare eficienta ne permite sa dezvoltam Romania, sa consolidam piata muncii si sa mentinem masurile de protectie sociala garantate de Constitutie”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura-Oprescu, intr-un moment dedicat evocarii traditiei institutionale, ministrul a reamintit ca pe 29 martie 1920 a fost infiintat Ministerul Muncii si Ocrotirii Sociale, sub conducerea economistului Grigore Trancu-Iasi. Primul sau act normativ a fost prima lege a dialogului social din Romania, destinata reglementarii conflictelor de munca.

“Avem acum o legislatie imbunatatita in acest domeniu. Impreuna, printr-o buna colaborare, putem lua masurile potrivite pentru ca romanii sa aiba o viata mai buna”, a subliniat ministrul, facand legatura intre mostenirea istorica si reformele actuale.

La finalul interventiei, Simona Bucura-Oprescu a multumit BNS pentru parteneriatul de pana acum si l-a felicitat pe Dumitru Costin pentru realegerea in functia de presedinte al organizatiei. “Multumesc BNS pentru buna colaborare de pana acum! Felicitari, Dumitru Costin, pentru realegere si mult succes in noul mandat de presedinte BNS!”, a conchis ea, evidentiind importanta dialogului continuu dintre autoritati si sindicate.

Simona Bucura-Oprescu afirma ca in ceea ce priveste concretizarea Pilonului European al Drepturilor Sociale, Romania a destinat fonduri importante prin Programul Educatie si Ocupare 2021–2027 si prin Planul National de Redresare si Rezilienta.

Investitiile vizeaza crearea de locuri de munca de calitate, sprijinirea tinerilor si a grupurilor vulnerabile, precum si adaptarea formarii profesionale la tranzitia verde si digitala. Aceste masuri, dupa cum a explicat ministrul, sunt esentiale pentru mentinerea competitivitatii pe pietele internationale si pentru asigurarea coeziunii sociale.

Simona Bucura-Oprescu confirma si ca pe de alta parte, s-a inregistrat o crestere a participarii la formarea continua a adultilor, de la doar 5,9% in 2021 la 19% in prezent, depasind astfel tinta propusa pentru 2030. Un program amplu pentru mediul rural va asigura servicii integrate de asistenta medicala, asistenta sociala si consiliere scolara in peste 2.000 de comune, pentru reducerea saraciei si cresterea incluziunii.

Registrul General de Evidenta a Salariatilor – REGES-ONLINE a devenit digital, facilitand verificarea respectarii drepturilor contractuale de catre angajatori. Instrumentul ReCONECT anticipeaza nevoile pietei muncii, iar proiectul SMART SPO, cu o finantare de 183 milioane de euro, modernizeaza serviciile publice de ocupare.

In plus, initiativa de promovare a antreprenoriatului social si programele FORMACTIV si START, care ofera fonduri europene si subventii de 2.250 lei pe luna pentru fiecare ucenic, completeaza pachetul de masuri menit sa asigure stabilitate si crestere economica.

author avatar
Redactia iDevice.ro