Instiintarea Nationala a Simonei Bucura-Oprescu de ULTIMA ORA Vizand Romanii Inaintea Alegerilor Prezidentiale

Instiintarea Nationala Simonei Bucura-Oprescu ULTIMA ORA Vizand Romanii Inaintea Alegerilor Prezidentiale

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a publicat un mesaj extrem de important pentru milioane de romani, in special inaintea alegerilor prezidentiale 2025, vorbind despre Ziua Nationala a Portului Traditional, care  readuce in atentia publicului frumusetea si semnificatia vesmintelor populare care au traversat secolele.

Simona Bucura-Oprescu spune ca Romania, prin Legea 102/2015, aceasta sarbatoare omagiaza munca si talentul generatiilor de romani care au tesut identitatea nationala fir cu fir, cusatura cu cusatura. Intr-o declaratie rostita cu ocazia celebrarii, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului si Solidarității Sociale, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat rolul profund al costumului popular.

“Portul popular nu este doar o haina, ci o poveste vie despre cine suntem. Despre nastere, iubire, munca si moarte. Despre demnitatea cu care femeia romanca si-a imbracat casa si familia, creand modele de o rara frumusete care au traversat secolele.”

Simona Bucura-Oprescu, prin aceste cuvinte, a readus in actualitate valoarea memoriei culturale pastrate in straiele traditionale. Un exemplu emblematic al nobletii acestui port este alegerea costumului muscelean de catre Regina Maria drept tinuta oficiala de inalta ceremonie.

“Este un gest care spune totul despre nobletea portului nostru romanesc. In acest vesmant se impletesc identitatea, credinta si sufletul neamului romanesc”, a precizat Simona Bucura-Oprescu. Reamintind gestul reginei, ministrul a ilustrat legatura stransa dintre patrimoniul material si cel spiritual al romanilor.

Simona Bucura-Oprescu, pentru a sustine aceasta mostenire, spune ca ministerul pe care il conduce propune masuri concrete menite sa sprijine dezvoltarea mestesugurilor traditionale ca parte esentiala a economiei sociale. Prin programe de formare, finantari si promovare, se urmareste transformarea mestesugarilor in antreprenori.

“Imi doresc ca femeia mestesugar sa devina femeia antreprenor – o creatoare care duce mai departe mostenirea culturala a satului romanesc si contribuie, prin talentul ei, la prosperitatea familiei si a comunitatii”, a explicat ministrul.

Economia sociala prin traditie capata astfel o importanta deosebita in strategia guvernamentala. Incurajarea cooperativei si a micilor intreprinzatori locali va oferi oportunitati de piata pentru obiectele realizate manual, aducand in atentie valoarea adaugata pe care o generaza mestesugurile autohtone.

Ziua Nationala a Portului Traditional nu este doar un prilej de sarbatoare, ci si de reflectie asupra identitatii nationale. Prin masurile anuntate de Simona Bucura-Oprescu, patrimoniul vestimentar al romanilor primeste un impuls vital catre adaptare si inovare, fara a-si pierde esenta. Astfel, straiele populare isi pastreaza relevanta in societatea moderna, iar portul traditional devine punte intre trecut si viitor.

author avatar
Redactia iDevice.ro