Ordinul Guvernamental al lui Florin Barbu de ULTIMA ORA cu Dispozitii si Demersuri Esentiale in Romania

Ordinul Guvernamental Florin Barbu ULTIMA ORA Dispozitii Demersuri Esentiale Romania

Florin Barbu, Ministrul Agriculturii, a anuntat astazi un  ordin guvernamental cu o serie de foarte importante noi modificari, care sunt aduse Ordinului nr. 106/2024, document care stabileste regulile de implementare si conditiile de eligibilitate pentru platile din sectoarele vegetal si zootehnic in cadrul Planului Strategic PAC 2023-2027.

Florin Barbu a precizat ca toate schimbarile vor intra in vigoare de la 1 ianuarie 2025, urmand sa sprijine fermierii in accesarea fondurilor europene de garantare agricola si de la bugetul de stat. Potrivit noilor dispozitii, termenul de depunere a cererilor de plata pentru anul 2025 este stabilit intre 3 martie si 13 iunie inclusiv.

Astfel, fermierii vor avea la dispozitie o perioada clara de peste trei luni pentru a completa si transmite dosarele catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Data de 13 iunie 2025 este limita absoluta, fara posibilitate de extindere, iar orice cerere inregistrata dupa aceasta data va fi respinsa automat.

Florin Barbu a explicat pentru milioane de romani din intreaga tara faptul ca ca modificarile vizeaza si posibilitatea de a efectua ajustari ale cererilor de plata depuse anterior. Orice modificare va trebui transmisa cel mai tarziu in aceeasi perioada de depunere, cu exceptia situatiilor stipulate la articolul 16 din Ordin, referitoare la cazuri de forta majora sau alte circumstante speciale.

Astfel se asigura o mai buna flexibilitate si corectare a datelor inainte de inceperea procesului de verificare. Un alt punct important il reprezinta clarificarea criteriilor de eligibilitate pentru terenurile scoase din circuitul agricol.

Florin Barbu a stabilit in cadrul ordinului sau, ca in baza alineatului (4) al articolului 13, suprafetele afectate de exproprieri pentru cauza de utilitate publica, conform Legii 255/2010, pot fi considerate eligibile daca raman la dispozitia fermierilor pana la sfarsitul anului calendaristic si se desfasoara activitati agricole.

Fermierii trebuie sa faca dovada terenului disponibil pe toata durata anului, iar APIA poate solicita documente suplimentare expropriatorului in timpul controalelor. In aceeasi categorie intra si terenurile retrase din circuit in baza Legii 18/1991 privind fondul funciar, republicata.

Florin Barbu explica in mod foarte clar faptul ca aceste suprafete pot beneficia de plati pe suprafata daca nu au inceput lucrari de constructie conform Legii 50/1991 si Normelor metodologice aprobate prin Ordinul MDRL 839/2009.

De asemenea, este necesar ca terenurile sa fie utilizate efectiv in scop agricol si sa fie la dispozitia fermierului pana la finele anului calendaristic, conditii ce trebuie justificate in fata APIA sau a autoritatilor de constructii.

Modificarile includ si actualizarea Anexei nr. 10, care contine noua ‘Lista activitatilor non-agricole’, precum si inlocuirea Anexei nr. 19, respectiv ‘Modelul Caiet de pasunat’ pentru eco-schema PD-27.

Florin Barbu prin aceste ajustari se urmareste clarificarea modului de completare a documentelor justificative si asigurarea unei implementari unitare pe teritoriul tarii, evitandu-se situatiile ambigue in care fermierii nu mai pot demonstra indeplinirea conditiilor.

Ordinul nr. 106/2024, asa cum a fost modificat prin actul publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, are ca scop simplificarea procedurilor de accesare a platilor, majorarea transparentei in evaluarea cererilor si adaptarea cadrului legislativ la nevoile reale ale fermierilor.

Florin Barbu a subliniat ca prin aceste schimbari se va crea un mediu predictibil, care sa ofere siguranta beneficiarilor si sa consolideze performanta agriculturii romanesti.

author avatar
Redactia iDevice.ro