Anunturile MAI de ULTIMA ORA privind Alegerile Prezidentiale 2025 si Desfasurarea Votarii

Anunturile MAI ULTIMA ORA Alegerile Prezidentiale 2025 Desfasurarea Votarii

Ministerul Afacerilor Interne a transmis, duminica, ca pana la acest moment nu au fost inregistrate incidente deosebite in legatura cu procesul de vot la alegerile prezidentiale 2025. Potrivit datelor comunicate de autoritati, la nivel national au fost primite 140 de sesizari privind posibile nereguli electorale.

Dintre acestea, 43 de reclamatii nu au fost confirmate dupa verificarile efectuate de politisti, in timp ce alte 10 cazuri se afla in curs de cercetare. Sapte sesizari au fost transmise spre solutionare Biroului Electoral Central si Autoritatii Electorale Permanente, pentru o analiza mai aprofundata.

Cea mai mare parte a reclamatiilor – aproape 30 – au vizat fotografierea sau filmarea buletinului de vot, iar aproximativ 20 au fost legate de continuarea propagandei electorale inainte de incheierea perioadei de campanie. Ministerul a oferit si cateva exemple relevante pentru a ilustra natura sesizarilor.

In judetul Ilfov, se efectueaza cercetari dupa ce presedintele unei sectii de votare a reclamat neconcordante intre numarul alegatorilor prezenti si cel al semnaturilor din tabelul electoral. In municipiul Drobeta Turnu Severin, un apel la 112 a semnalat transportul de alegatori catre o sectie de votare; verificarile continua pentru a stabili daca au existat incalcari ale legii.

O alta sesizare, facuta pe numele unui membru al comisiei de vot din judetul Mehedinti, vizeaza agresiune fizica asupra unei alegatoare care incerca sa filmeze sectia. Verificarile au indicat faptul ca barbatul a imbrancit-o si a fost intocmit un dosar penal pentru lovire sau alte violente. In Prahova, politistii au clarificat ca un microbuz suspicios, suspectat ca transporta votanti, se deplasa, de fapt, cu 44 de elevi insotiti de profesori, in cadrul unei excursii scolare.

La randul lor, politistii din Valcea au infirmat acuzatiile unei formatiuni politice care sustinea ca un microbuz scolar ar fi folosit pentru transport electoral. In Teleorman, doi barbati sunt cercetati pentru vot multiplu, dupa ce au votat de doua ori in aceeasi zi.

Cazuri de impiedicare a exercitiului dreptului de vot sunt anchetate si in municipiul Oradea, unde un alegator a semnalat ca initial nu i s-a permis accesul intr-o sectie de vot; ulterior, acesta si-a exercitat dreptul la alta sectie. De asemenea, la Braila, o femeie este cercetata pentru frauda la vot, intrucat s-a descoperit ca isi pierduse cetatenia romana si, implicit, dreptul de a vota.

In ceea ce priveste Registrul National de Evidenta a Persoanelor, MAI reaminteste ca administrarea datelor se face in stricta conformitate cu prevederile legale. Actualizarea informatiilor privind identitatea, domiciliul, resedinta si starea civila se realizeaza exclusiv pe baza documentelor oficiale emise de serviciile publice comunitare locale sau de oficiile consulare.

La data de 10 mai 2025, in registru erau inregistrate 8.463 de persoane cu varsta de peste 100 de ani, cifra confirmata ca reflectand situatia administrativ-umana reala fara erori de sistem.

Ministerul subliniaza ca sistemul informatic nu deduce decesul unei persoane in functie de varsta, ci doar pe baza documentelor oficiale deces. Datele din registru sunt puse la dispozitia autoritatilor electorale in mod gratuit si transparent, in deplina concordanta cu Regulamentul (UE) nr. 679/2016 privind protectia datelor cu caracter personal.

In contextul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, MAI face un apel la responsabilitate si solicita cetatenilor si reprezentantilor mass-media sa verifice informatiile exclusiv din surse oficiale si sa evite diseminarea stiriilor neverificate. Ministerul reafirma angajamentul pentru transparenta, legalitate si corectitudine in gestionarea datelor si anunta ca va continua colaborarea stransa cu toate institutiile implicate in procesul electoral pentru asigurarea unui scrutin democratic, sigur si echitabil.