BANCA Transilvania transmite o serie de informatii extrem de importante, atat pentru cei peste 4 milioane de clienti din tara, cat si pentru investitorii sai, deoarece a inceput anul 2025 cu rezultate impresionante, raportand o crestere solida a activitatii operationale si un ritm sustinut de atragere a clientilor noi.
BANCA Transilvania spune ca numarul tranzactiilor efectuate de persoanele fizice si companii a urcat cu 16% in primul trimestru, comparativ cu perioada similara a anului trecut. In acelasi interval, banca a atras aproximativ 130.000 de clienti noi, dintre care 119.000 persoane fizice si 12.000 companii, astfel ajungand la aproape 4,8 milioane de clienti activi la 31 martie 2025.
BANCA Transilvania explica in acelasi timp si ca soldul creditelor brute a inregistrat o crestere semnificativa, de 12,7 miliarde lei, echivalentul unui avans de 14,7% fata de decembrie 2024. Aceasta dinamica pozitiva este pusa pe seama integrarii portofoliului OTP Bank Romania, precum si a extinderii volumului imprumuturilor acordate.
In paralel, depozitele clientilor au crescut pana la nivelul de 160,1 miliarde lei, avans de 6,2% fata de finele anului trecut. Din totalul depozitelor, economiile populatiei reprezinta 104,3 miliarde lei, in timp ce companiile detin depozite de 55,9 miliarde lei, confirmand increderea in solutiile de economisire si in managementul financiar oferit de Banca Transilvania.
Primul trimestru al anului 2025 a marcat pentru Grupul BT si finalizarea a doua importante integrari bancare: fuziunea dintre Banca Transilvania si OTP Bank Romania, respectiv contopirea Victoriabank cu BCR Chisinau in Republica Moldova.
Aceste operatiuni au avut un impact pozitiv asupra activelor consolidate ale Grupului BT, care au urcat la 206,8 miliarde lei, in crestere cu 6,7% fata de finele anului 2024. Activele strict ale Bancii Transilvania se situeaza la 196,7 miliarde lei, reflectand o expansiune sustinuta a activitatii de creditare si investitii.
BANCA Transilvania: 3 IMPORTANTE Explicatii Oficiale Emise pentru Milioane de Clienti Romani
BANCA Transilvania, la nivel de profitabilitate, a atins un profit net consolidat de 877 milioane lei in primul trimestru, dintre care contributia subsidiarilor si a participatiilor de capital a fost de 120,8 milioane lei. Profitul Banca Transilvania, fara veniturile generate de OTP Bank Romania in ianuarie si februarie, se ridica la 756 milioane lei, incluzand insa o luna de venituri din portofoliul proaspat integrat, in valoare de 65 milioane lei.
„Fuzunea ne aduce sinergii si oportunitati semnificative pentru viitor, chiar daca, pe termen scurt, am inregistrat doar o luna de venituri din OTP Bank Romania, precum si costuri de integrare. Ritmul de atragere al clientilor noi se va reflecta in venituri in trimestrele urmatoare si suntem increzatori ca vom atinge bugetul asumat fata de actionari“, a declarat Ömer Tetik, Director General al Bancii Transilvania.
BANCA Transilvania, pe plan financiar, a anuntat si o serie de indicatori relevanti: eficienta operationala a atins 47,42%, calculata cu impactul anualizat al contributiei la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare si la Fondul de Rezolutie.
Raportul credite brute/depozite a urcat la 61,7%, in crestere cu 4,6 puncte procentuale fata de 31 decembrie 2024. Venitul net din dobanzi a avansat cu 15,9% comparativ cu primul trimestru 2024, iar venitul net din taxe si comisioane s-a majorat cu 9,7%. Rata creditelor neperformante s-a situat la 2,52%, iar indicatorul de solvabilitate la nivel individual a fost de 19,76% la 31 martie 2025.
La Adunarea Generala a Actionarilor din aprilie 2025, detinatorii de actiuni BT au aprobat repartizarea a 45% din profitul brut al anului 2024 sub forma de dividende, respectiv 1,73 lei pe actiune, si majorarea capitalului social cu 1,7 miliarde lei prin emisiunea a 173 milioane actiuni. Distribuirea dividendelor in valoare de 1,6 miliarde lei ofera un randament de aproximativ 6% pentru actionarii Bancii Transilvania, consolidand astfel strategia de creare de valoare pe termen lung.