UPDATE – ora 23:10: Dupa centralizarea a 96,36% din procesele-verbale ale sectiilor de vot din Romania si strainatate, procentele sunt urmatoarele:
- Nicusor Dan – 54.35%;
- George Simion – 45.65%.
UPDATE – 22:40: Dupa centralizarea a 92.28% din procesele verbale ale sectiilor de votare din Romania, procentele sunt urmatoarele:
- Nicusor Dan – 53.91%;
- George Simion – 46.09%.
UPDATE – ora 22:05: Dupa numararea a 73.06% dintre procesele verbale ale sectiilor de vot, Nicusor Dan ramane pe prima pozitie, iar procentele sunt urmatoarele:
- Nicusor Dan – 52.03%;
- George Simion – 47.97%.
UPDATE – 21:45: Nicusor Dan trece pe primul loc in urma numararii a 49.74% din procesele verbale ale sectiilor de votare:
- Nicusor Dan – 50.37%;
- George Simion – 49.64%.
UPDATE – ora 21:30: Dupa numararea a aproape 25% din procesele verbale ale sectiilor de votare, procentele sunt urmatoarele:
- Nicusor Dan – 48.59%;
- George Simion – 51.41%;
Rezultate partiale alegeri prezidentiale 2025 vom avea incepand din urmatoarele minute, iar asta pentru ca Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) urmeaza sa publice primele cifre oficiale. Dupa o campanie marcata de tensiuni, mize geopolitice si o mobilizare fara precedent in strainatate, cursa dintre primarul Capitalei, Nicusor Dan, si liderul AUR, George Simion, intra in faza decisiva. Sediile de campanie respira nerabdare, iar studiourile TV pregatesc graficele ce vor fixa, pentru prima oara, raportul de forte real dintre cei doi finalisti.
Rezultate partiale alegeri prezidentiale 2025 vom avea in sfarsit dupa o zi a votului care a adus o participare spectaculoasa. La ora 20.00, cu mai putin de 60 de minute inainte de inchiderea urnelor, prezenta la nivel national urcase la peste 63%, adica peste 11 milioane de alegatori – cu 1,7 milioane peste totalul din intregul tur I.
Rezultatele exit poll pentru alegerile prezidentiale 2025 din Romania, in baza datelor culese pana la ora 19:00 si fara voturile din diaspora, ne spun ca voturile obtinute de catre cei doi candidati sunt urmatoarele:
- Nicusor Dan – 54.9%;
- George Simion – 45.1%.
Prezenta mare la vot pentru alegerile prezidentiale 2025 in Romania si diaspora
Din acest total, 9.687.477 de voturi s-au exprimat in tara, in timp ce restul a venit din diaspora, confirmand amploarea mobilizarii externe. Datele depasesc asteptarile analistilor, care prognozasera o plafonare in jurul a 58-59%. Motorul surprizei il reprezinta diaspora. La ora 20.00, numarul romanilor care votasera peste granite ajunsese la 1.597.673, aproape dublu fata de primul tur si net peste recordul stabilit in 2019.
Rezultatele partiale ale alegerilor prezidentiale 2025 vor avea in centru tari ca Italia, Germania si Marea Britanie, care conduc topul tarilor cu cea mai mare contributie, fiecare trecand de pragul de 240.000 de buletine. Recordurile de vot confirma influenta electorala tot mai mare a comunitatilor romanesti din Europa de Vest, a caror agenda – infrastructura, politicile fiscale si increderea in institutii – cantareste decisiv in balanta finala.
In plan intern, localitatile turistice si marile centre universitare au raportat prezente record, unele sectii din Ilfov, Prahova sau Mehedinti depasind 100% dupa ce listele suplimentare au fost epuizate. Oficialii AEP au transmis prefecturilor instructiuni pentru suplimentarea buletinelor, astfel incat dreptul constitutional sa nu fie ingradit.
Doua directii opuse pentru Romania la alegerile prezidentiale 2025
Alegerile prezidentiale 2025 din Romania a adus si un val de votanti tineri, vizibil in statisticile provizorii, care indica o consolidare a tendintei GENERATIEI ‘20 de a influenta decisiv configuratia puterii. Totodata, cifrele ridicate in orase ca Cluj, Timisoara si Iasi confirma interesul pentru un parcurs ferm pro-european.
Competitia Nicusor Dan – George Simion concentreaza doua proiecte de tara diametral opuse. Nicusor Dan, fondator al unei platforme civice anticoruptie si actual primar general, promite modernizare institutionala si accelerarea integrarii in nucleul dur al Uniunii Europene.
De cealalta parte, George Simion, sprijinit de vocea protestului nationalist, a facut campanie pe teme identitare si pe un discurs suveranist radical, laudand modele iliberale din Europa centrala. Politologul Cristian Preda avertizeaza ca o victorie Simion ar genera “socuri sistemice” in relatia cu Bruxellesul si ar pune la incercare stabilitatea democratica din regiune.
Rezultatele partiale ale alegerilor prezidentiale 2025 live
Rezultatele partiale ale alegerilor prezidentiale 2025 din Romania vor veni initial din sectiile rurale mici, unde numaratoarea se incheie rapid, si din diaspora indepartata, unde s-a inchis deja votul, iar digitalizarea procesului a grabit centralizarea. Conform procedurii, AEP va actualiza platforma oficiala din 15 in 15 minute, iar la ora 21.00 se asteapta si exit-poll-urile realizate de principalele institute sociologice.
Posturile de televiziune pregatesc editii maraton, in timp ce retelele sociale au intrat deja in efervescenta, impulsionate de “leak-uri” informale din interiorul partidelor, care vor sa seteze naratiunea de victorie inca din primele minute.
Miza economica a scrutinului este uriasa. Romania negociaza in 2025 noul cadru de finantare europeana, un pachet de peste 40 miliarde euro ce depinde de reforme in energie, digitalizare si justitie. Bruxellesul priveste cu atentie semnalul rezultat din rezultate partiale alegeri prezidentiale 2025, evaluand daca viitorul presedinte va continua linia stabila sau va experimenta cu politici eurosceptice.
Rezultatele alegerilor prezidentiale 2025 cu o eventuala victorie a curentului nationalist ar reconfigura aliantele parlamentare interne si ar tensiona relatia cu vecinii, mai ales in contextul razboiului din Ucraina si al discutiilor despre securitatea la Marea Neagra.
Setea romanilor de revansa in fata clasei politice
Pe plan social, recordul de participare demonstreaza apetitul civic al unei societati care a traversat, in ultimul deceniu, proteste anticoruptie, crize sanitare si turbulente economice. Sociologii noteaza ca epicentrul mobilizarii l-au reprezentat retelele digitale si grupurile civice create spontan in diaspora, capabile sa coordoneze sute de mii de votanti prin campanii fulger pe platforme mobile.
Aceasta forta dispersata, dar conectata, explica de ce “votul din strainatate” a devenit factorul care poate rasturna proiectii clasice de sondaj si de ce partidele traditionale cauta sa-si restructureze mesajul pentru electoratul globalizat.
In orele urmatoare, ochii analistilor se vor fixa pe diferenta procentuala dintre cei doi candidați in primele 10% din voturi centralizate. Experienta turului I arata ca liderul provizoriu la start isi consolideaza rareori pozitia dupa intrarea datelor din marile orase si din diaspora tarzie.
Campania lui Nicusor Dan mizeaza pe un “val urban” venit din Bucuresti, Cluj si Timisoara, in timp ce strategii lui Simion se bazeaza pe prezente masive in sudul si nord-estul tarii, regiuni unde retorica sa “anti-sistem” a prins radacini adanci.
Noapte alba pentru viitorul presedinte al Romaniei
Pana la proclamarea rezultatului final, asteptat undeva in cursul noptii, Romania traverseaza un moment-cheie. Indiferent cine va castiga, participarea record, inclusiv a diasporei, indica un electorat matur, dispus sa influenteze activ directia tarii. Primele rezultate partiale alegeri prezidentiale 2025 vor fi, asadar, mai mult decat un simplu tabel: vor contura arhitectura politica a anilor urmatori si vor stabili daca drumul european al Bucurestiului se accelereaza sau intra intr-o perioada de renegociere tensionata.
Pentru instantele democratice, provocarea imediata este sa asigure transparenta numaratorii si un transfer de putere fara contestatii majore – conditia esentiala ca vointa exprimata duminica sa se transforme intr-o legitimitate solida luni dimineata.