Hotararea Selectiei Simonei Bucura-Oprescu de ULTIMA ORA cu un Apel pentru Romanii din Toata Tara

Hotararea Selectiei Simonei Bucura-Oprescu ULTIMA ORA Apel Romanii Toata Tara

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, in parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe, a anuntat in mod oficial startul etapei de selectie a delegatilor de tineret care vor reprezenta Romania in cadrul Proiectului „Delegat de Tineret la Natiunile Unite” pentru sesiunea 2025-2026.

Simona Bucura-Oprescu transmite oficial faptul ca procedura se desfasoara intre 20 mai si 20 iunie 2025 si cuprinde trei faze succesive: evaluarea dosarelor, interviurile si dezbaterea finala. Scopul este alegerea a doi reprezentanti – cate o tanara si un tanar – care sa duca vocea generatiei lor in cea mai importanta for internationala.

In prima faza, candidatii trebuie sa depuna dosarele ce includ un CV in format Europass, redactat in limba romana, o scrisoare de recomandare recenta semnata si scanata, precum si un eseu de maximum 1.000 de cuvinte in limba engleza, pe una dintre temele puse la dispozitie de minister.

Simona Bucura-Oprescu subliniaza si ca la data depunerii candidaturii, solicitantii trebuie sa aiba varsta intre 18 si 25 de ani si sa fi desfasurat activitati in Romania in ultimele sase luni. Ministerul Muncii va selecta, in urma interviurilor, patru tineri – doua fete si doi baieti – acestia urmand sa participe la sesiunea de dezbatere finala.

Relatia egala de gen este pusa in centrul procesului decizional, astfel incat in etapa finala sa fie desemnati doi delegati, o tanara si un tanar, care sa reprezinte echilibrat interesele tinerilor romani in cadrul Natiunilor Unite.

Simona Bucura-Oprescu afirma ca rostul initiativei este de a oferi tanarilor o platforma publica la nivel international, unde sa isi prezinte provocarile si solutiile proprii, dar si de a le cultiva spiritul civic si responsabilitatea fata de comunitate. „Indemn tinerii care doresc sa-si reprezinte tara in cadrul Organizatiei Natiunilor Unite sa aplice pentru aceasta oportunitate.

Vocea voastra, a tinerilor, trebuie sa se faca auzita si la cel mai inalt for international, nu doar pentru a aduce in prim-plan problemele reale cu care va confruntati, ci si pentru a oferi solutii curajoase, vizionare si ancorate in valori umane.

Fiti autentici, informati si curajosi, pentru ca lumea are nevoie de vocea si initiativa voastra”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale.

Simona Bucura-Oprescu face un apel care subliniaza importanta implicarii active a generatiei tinere in procesele decizionale la nivel global si rolul pe care profesionistii din domeniul social si diplomatic il pot juca in pregatirea candidatilor.

Parteneriatul cu Ministerul Afacerilor Externe urmareste asigurarea unei experiente complete, care sa includa atat pregatirea temeinica, cat si expunerea internationala.

Ministerul Muncii si-a manifestat intentia de a sustine ulterior activitatea delegatilor desemnati prin sesiuni de instruire si mentorat, menite sa le ofere acces la expertiza specialistilor UN si la retele de tineret din intreaga lume.

Demersul vizeaza nu doar cresterea vizibilitatii Romaniei in ONG-urile internationale, ci si dezvoltarea unor proiecte locale de impact, inspirate de bunele practici si recomandari formulate in cadrul Natiunilor Unite.

Candidatii interesati pot gasi detaliile complete privind calendarul si lista temelor pentru eseu pe pagina oficiala a Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului si Solidaritatii Sociale. Aplicatiile trebuie trimise in perioada anuntata, urmand ca rezultatele finale sa fie facute publice la jumatatea lunii iulie 2025, dupa incheierea dezbaterii nationale.