Nicusor Dan: Anunturile privind Demersurile Oficiale dupa Validarea in Functia de Presedinte al Romaniei

Nicusor Dan Anunturile Demersurile Oficiale Validarea Functia Presedinte Romaniei

Nicusor Dan a fost validat astazi in functia de Presedinte al Romaniei, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a validat rezultatul alegerilor prezidentiale din 18 mai, iar noul presedinte a subliniat importanta clarificarii controverselor legate de anularea alegerilor de anul trecut si necesitatea stabilirii unei conduceri legitim alese pentru a relua dialogul institutional cu partenerii strategici, in special cu Statele Unite ale Americii.

Nicusor Dan spune ca tacerea provocata de incertitudinile din societatea romaneasca si din interiorul administratiei americane a ingreunat cooperarea, dar, odata ce presedintele va fi validat oficial, procesul de colaborare va capata forta si consistenta.

Alegerile din noiembrie au fost subiectul unor dispute care, potrivit lui Nicusor Dan, au generat un “oarece dubiu” nu doar acasa, ci si in randul decidentilor de la Washington. Anularea acestora a creat un gol de incredere, atat in randul cetatenilor, cat si in interiorul Adminstratiei americane, unde au avut loc schimburi de mesaje menite sa lamureasca situatia.

Primul mesaj al noului presedinte al Romaniei, Nicusor Dan, a fost unul de calm si de dorinta de transparenta: investigarea amanuntita a fenomenului anularii alegerilor si prezentarea concluziilor partenerilor externi.

Potrivit declaratiilor, de luni inainte, Romania va avea in sfarsit un presedinte care sa poata vorbi “legitim” cu Administratia americana. Aceasta legitimare este vazuta ca o conditie necesara pentru reintarirea dialogului si pentru continuarea proiectelor bilaterale.

Nicusor Dan a exprimat incredere in deschiderea americanilor si in dorinta de a consolida parteneriatul strategic cu Bucurestiul. El a precizat ca, desi indoielile nu au fost exprimate oficial de la Casa Alba, au existat voci neoficiale care au semnalat neclaritati.

In opinia sa, directia României nu se va abate de la parcursul pro-occidental, definit de aderarea la NATO, integrarea in Uniunea Europeana si parteneriatul strategic cu SUA. Aceasta orientare a fost stabilita de Romania in ultimii ani, dar, sustine Dan, tara nu a fost suficient de activa in niciuna dintre aceste structuri.

Pentru a deveni un partener credibil si influent, Romania trebuie sa-si consolideze prezenta institutionala si sa-si onoreze angajamentele, printre care reducerea deficitului bugetar, tema intens dezbatuta in spatiul public.

Nicusor Dan a subliniat nevoia de credibilitate ca fundament al participarii active la deciziile europene si transatlantice. El a amintit de promisiunile repetate ale Romaniei privind diminuarea deficitului si a cerut ca masurile in acest sens sa fie sustinute de actiuni concrete. Este esential, spune el, ca tara noastra sa fie perceputa de partenerii internationali ca un actor responsabil si predictibil.

Privind spre viitor, liderul politic s-a declarat optimist. El crede ca va reusi sa inlature indoielile care au persistat, atat oficial, cat si neoficial, si ca parteneriatul cu SUA se va continua si se va intari. Acest lucru, a adaugat el, va depinde in mare masura de capacitatea clasei politice autohtone de a pune presiune pe schimbarile pozitive necesare pentru modernizarea institutiilor.

In mesajul sau catre cetateni, Nicusor Dan si-a exprimat constiinta responsabilitatii asumate prin mandatul incredintat de electori. A recunoscut provocarile multiple care stau in fata noii conduceri si si-a manifestat speranta ca Romania va duce la bun sfarsit toate obiectivele asumate. In acelasi timp, a elogiat intelepciunea societatii romanesti, care, prin vot, a demonstrat capacitatea de a sustine transformari esentiale.

Printre prioritatile sale de guvernare se numara consolidarea institutiilor statului, prosperitatea economica si garantarea libertatilor cetatenesti. Nicusor Dan a insistat ca toate punctele programului de guvernare sa fie negociate si stabilite in prealabil intre partide, pentru a evita tensiunile in interiorul viitorului Guvern. De aceea, propune ca formarea Executivului sa se desfasoare intr-un interval de trei-patru saptamani, astfel incat sa existe o baza solida de consens si predictibilitate politica.