Administratia Prezidentiala a Romaniei ATENTIONEAZA Romanii privind Minciunile Trimiterii de Trupe in Ucraina

Administratia Prezidentiala Romaniei trupe ucraina

Administratia Prezidentiala a Romaniei a emis o atentionare oficiala, dupa ce in ultimele zile, pe retele sociale si in unele spatii media au aparut informatii false, atribuite eronat lui Ilie Bolojan, Presedinte interimar al Romaniei, potrivit carora tara noastra ar urma sa trimita militari in Ucraina. Aceste zvonuri au creat confuzie si ingrijorare in randul opiniei publice, impunand o reactie rapida din partea Administratiei Prezidentiale.

Administratia Prezidentiala a Romaniei transmite prin Cristian Diaconescu, Consilierul Prezidential pentru Securitate Nationala intr-o declaratie oficiala, ca in niciun context – oficial sau neoficial – Ilie Bolojan nu a afirmat si nici nu a sugerat vreo intentie de dislocare a fortelor armate romanesti pe teritoriul ucrainean. Precizarile sale vin in completarea unor declaratii care vizau exclusiv sprijinul non-combatant si umanitar oferit Kievului, fara a include perspective militare de trimitere de trupe.

Oficialitatile sustin ca presedintele interimar a reiterat constant angajamentul Romaniei de a mentine un sprijin multidimensional pentru Ucraina, orientat catre asistenta financiara, logistica si sprijin diplomatic. Aceste demersuri se incadreaza in cadrul dialogului permanent cu partidele politice si cu institutii europene, in vederea consolidarii securitatii regionale si a stabilitatii in vecinatate.

Contextul politic a fost marcat de consultari intense pregatitoare participarii Romaniei la Consiliul European din 20 martie 2025, unde tema extinderii sprijinului pentru Ucraina a fost unanim sustinuta. In plus, decizia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) din 28 martie 2025 a reconfirmat linia nationala de a nu disloca trupe in zona de conflict, pastrandu-se pachetul de masuri adoptate anterior.

Din punct de vedere juridic, orice hotarare privind trimiterea militarilor intr-o zona de razboi necesita decizia CSAT si aprobarea ulterioara a Parlamentului Romaniei. Aceasta prevedere asigura separarea clara a puterilor in stat si previne orice act unilateral al Presedintelui, care nu poate dispune astfel de masuri fara un proces transparent si fara comunicari publice precise.

Administratia Prezidentiala, prin vocea lui Cristian Diaconescu, indeamna atat cetatenii, cat si jurnalistii sa verifice informatiile din surse oficiale si sa evite raspandirea stirilor neverificate, care pot alimenta tensiuni inutile si pot afecta grav imaginea Romaniei pe plan international. In contextul geopolitic actual, dezinformarea poate avea efecte negative asupra increderii in institutii si a coeziunii nationale.

In final, Romania ramane un aliat solid al Ucrainei, dar actioneaza strict in limitele legii si in parteneriat cu institutiile democratice. Discutiile despre posibile operatiuni militare vor ramane, pe mai departe, un subiect de dezbatere institutionala, nu o tema pentru canalele neoficiale de comunicare.