Romania Castiga IMPORTANTA Strategica in Europa, Dezvaluirea Ministrului Energiei privind Situatia Tarii

Romania castiga o importanta strategica tot mai mare in Europa, iar ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dezvaluie ce impact are tara noastra in UE.

Romania importanta strategica energie

Romania se impune ca nod strategic al noii harti energetice regionale, a declarat Sebastian Burduja, ministrul Energiei. El a subliniat ca tara investeste masiv in infrastructura care ii asigura securitatea si siguranta energetica, punand in functiune proiecte-cheie care leaga zona Marii Negre de pietele occidentale si fiind implicata in toate initiativele regionale majore, de la Coridorul Sudic pana la BRUA.

Ministrul Energiei a precizat ca Romania este implicata activ in marile initiative de cooperare energetica care traverseaza continentul, de la Coridorul Sudic, menit sa conecteze Azerbaidjanul via Turcia la Europa, pana la proiectul BRUA, care asigura diversificarea rutelor de aprovizionare. Aceste eforturi reflecta angajamentul autoritatilor de a integra Romania intr-un sistem energetic regional robust si interoperabil.

Printre proiectele de referinta, gazoductul Tuzla – Podisior ocupa un loc central. Aceasta magistrala de peste 300 de kilometri, care va prelua gazele din Marea Neagra, este gata in proportie de peste 99 la suta si va fi receptionata oficial in urmatoarele 60 de zile. Investitia, de peste 500 de milioane de euro, va fi finalizata inainte de termen si respecta cele mai inalte standarde tehnice si de mediu, a precizat ministrul.

Conform declaratiilor sale, finalizarea conductei va aduce numeroase beneficii atat pentru Romania, cat si pentru intreaga Europa. Aproape 185 de mii de romani si 523 de institutii publice din localitatile traversate vor avea acces la gaze, iar in urmatorii doi ani conducta va putea transporta gaze LNG din Turcia, Azerbaijan si Grecia catre pietele europene, consolidand securitatea energetica a continentului.

Totodata, infrastructura este pregatita pentru preluarea gazelor extrase prin proiectul Neptun Deep, care va transforma Romania in cel mai mare producator de gaze din Uniunea Europeana.

Ministrul a mentionat ca a aparat proiectul impotriva tuturor piedicilor. Recent, Curtea de Apel Cluj a respins definitiv cererea Bankwatch de suspendare a lucrarilor, confirmand legalitatea si necesitatea investitiei. „Securitatea energetica a Romaniei nu este negociabila!”, a mai subliniat Sebastian Burduja, reafirmand angajamentul guvernului fata de acest obiectiv strategic.