Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, anunta o noua Hotarare de Guvern, care a fost elaborata in mod oficial pentru a se incepe derularea in Romania a proiectului de investitii „Sistem electronic de tarifare rutiera – Lot 1 – Sistem informatic centralizat”.
Sorin Grindeanu transmite ca decizia vizeaza demararea cheltuielilor necesare implementarii noului sistem, menit sa modernizeze modul in care sunt colectate tarifele pentru utilizarea retelei nationale de drumuri.
In prezent tarifele pentru vehiculele rutiere sunt aplicate in baza Ordonantei Guvernului nr. 15/2002, care prevede rovinieta in functie de durata de utilizare a retelei nationale de drumuri si tarife pentru trecerile la podurile interne peste Dunare, fara a tine cont de clasa de emisii EURO a vehiculelor.
Taxele astfel incasate se constituie venituri ale bugetului Companiei Nationale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A. si sunt utilizate pentru finantarea activitatii de intretinere si administrare a drumurilor nationale, a explicat Grindeanu.
Sorin Grindeanu a subliniat ca infrastructura de transport din Romania se confrunta cu probleme majore, generate de lipsa unei retele rutiera adecvate, finantare insuficienta, grad ridicat de uzura si management deficitar. Aceste aspecte afecteaza accesibilitatea regiunilor tarii la pietele internationale si competitivitatea nationala, avand un impact semnificativ asupra starii economice si sociale.
In contextul noii politici europene in domeniul transporturilor, Romania trebuie sa continue investitiile in infrastructura, orientate spre dezvoltarea coridoarelor multimodale transnationale care traverseaza tara. Politica europeana prevede realizarea unei retele centrale pana in 2030 si a unei retele globale sustinatoare pana in 2050, cu accent pe conectivitate si interoperabilitate.
Sorin Grindeanu afirma ca raportul anexat Master Planului General de Transport releva o crestere constanta a transportului rutier si o scadere a cotei de piata a transportului feroviar. Problemele semnalate includ intretinerea inadecvata, deficitul de infrastructura, siguranta traficului si guvernanta.
Acestea sustin necesitatea implementarii unui sistem electronic de tarifare care sa asigure un model transparent si eficient de colectare a taxelor de drum. Pentru a alinia legislatia nationala cu standardele europene si principiul „poluatorul plateste”, in anul 2023 a fost adoptata Legea nr. 226 privind aplicarea unor tarife rutiere pe reteaua de drumuri nationale.
Sorin Grindeanu explica si ca aceasta transpune in dreptul national prevederile Directivei 1999/62/CE referitoare la taxele aplicate vehiculelor de marfa grele. Anul acesta, prin Ordonanta Guvernului nr. 8/2022, a fost introdusa interoperabilitatea sistemelor de tarifare rutiera electronica, in conformitate cu Directiva (UE) 2019/520, facilitate ce permite schimbul transfrontalier de informatii privind neplata tarifelor.
Sistemul informatic centralizat propus va reprezenta prima etapa a proiectului de tarifare rutiera electronica, prin care se va centraliza gestionarea datelor privind vehiculele, traseele si taxele datorate. Nota de fundamentare, atasata hotararii, detaliaza necesitatea efectuarii cheltuielilor si oportunitatea implementarii proiectului.
Sorin Grindeanu a reiterat angajamentul Guvernului pentru modernizarea infrastructurii de transport si implementarea masurilor de decarbonizare a sectorului rutier. „Prin acest sistem, vom putea adapta taxarea in functie de impactul asupra mediului si vom incuraja tranzitul prin rute cu emisii reduse”, a declarat oficialul.
Astfel, proiectul de investitii „Sistem electronic de tarifare rutiera” va contribui la cresterea eficientei colectarii veniturilor si la sprijinirea intretinerii durabile a retelei nationale de drumuri.