Decretul de Guvern al Simona Bucura-Oprescu de ULTIMA ORA cu Dispozitiile Planului Guvernului pentru Toata Romania

Decretul Guvern Simona Bucura-Oprescu ULTIMA ORA Dispozitiile Planului Guvernului Toata Romania

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, anunta un nou decret al Guvernului Romaniei, cae a fost publicat in mod oficial pentru a fi cunoscut de catre romani, deoarece el prevede Planul de actiune pentru promovarea negocierilor colective in perioada 2025-2030.

Simona Bucura-Oprescu a afirmat ca acest demers are la baza Directiva (UE) 2022/2041 privind salariile minime adecvate in Uniunea Europeana, publicata in Jurnalul Oficial al UE la 25 octombrie 2022. Prin transpunerea ei in legislatia nationala pana la 15 noiembrie 2024, Romania isi asuma obligatia de a asigura un nivel de trai decent pentru salariati, a explicat ministrul.

Ministrul Muncii a precizat ca Directiva nu se limiteaza la stabilirea unui prag minim, ci instituie obligativitatea promovarii negocierilor colective in consultare permanenta cu partenerii sociali. Negocierile colective reprezinta un pilon esential pentru imbunatatirea conditiilor de munca si de trai ale lucratorilor. Vom asigura un cadru legislativ flexibil, transparent si predictibil, astfel incat atat angajatorii, cat si salariatilor sa cunoasca clar drepturile si obligatiile.

Simona Bucura-Oprescu aduce in atentie ca o corelare a Planului cu Reforma 5, componenta 13 din cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta. Potrivit acesteia, incepand cu 2024 va intra in vigoare o noua formula obiectiva de stabilire a salariului minim legal, elaborata in consultare cu sindicatele si patronatele.

Este un pas important pentru a armoniza mecanismul de actualizare a salariului minim cu practicile UE, tinand cont de evolutiile economice si sociale. Consolidarea dialogului social se afla in centrul noilor masuri.

Ministrul Muncii a amintit angajamentul Romaniei fata de Pilonul European al Drepturilor Sociale, punctul 8, si Declaratia de la Porto, care subliniaza rolul parteneriatului social in conturarea politicilor publice. Romania va actiona in acord cu recomandarile specifice de tara pentru perioada 2016-2022 si va aplica conventiile OIM nr. 87, 98 si 154, referitoare la libertatea de asociere si negociere colectiva.

Simona Bucura-Oprescu hotaraste ca ca actul normativ stabileste masuri clare si termene de implementare pentru fiecare directie de actiune. Institutii precum Ministerul Muncii, Autoritatea Nationala pentru Inspectia Muncii si institutiile de profil vor colecta si raporta datele necesare monitorizarii eficiente. S-a prevazut un calendar anual etapizat, care va asigura verificarea progresului si adaptarea masurilor in timp real.

Simona Bucura-Oprescu a mentionat in decret ca planul prevede si o informare extinsa a partenerilor de dialog social, inclusiv prin sesiuni comune in Consiliul National Tripartit si in Comisia de dialog social din cadrul ministerului. Simona Bucura-Oprescu a subliniat ca reprezentantii confederatiilor sindicale si patronale au fost consultati pe tot parcursul elaborarii proiectului, asigurand un proces transparent si incluziv.

Ministrul Muncii a afirmat ca aprobarea Planului de actiune pentru negociere colectiva 2025-2030 marcheaza un nou capitol in politica sociala a guvernului. Implementarea cu succes a masurilor va contribui la cresterea numarului de contracte colective de munca, la imbunatatirea nivelului de trai al salariatilor si la mentinerea pacii sociale in mediul de lucru.

author avatar
Redactia iDevice.ro