ELECTRICA, grupul de energie din Romania care prin divizia DEER furnizeaza energie electrica pentru 4 miliaone de roman din 18 judete ale tarii, anunta oficial ca a luat parte la Transylvania Green Energy Forum, un eveniment de referinta pentru sectorul energetic din Transilvania, destinat furnizarii de solutii sustenabile si inovatoare.
ELECTRICA spune ca, desfasurat la Cluj-Napoca, forumul a reunit decidenti din companii, autoritati publice si institutii de profil, care au discutat strategii de adaptare la provocarile climatice si necesitatea unor investitii majore in reteaua de distributie.
ELECTRICA prin la acest forum accentueaza angajamentul companiei fata de eficienta energetica si reducerea emisiilor de carbon. In cadrul panelului organizat de Directia Dezvoltare Retea (DEER), directorul Dan Mateas a prezentat evolutia programelor de investitii derulate de Electrica in ultimii ani.
Astfel, daca in 2020 era realizat un buget de aproximativ 550 milioane de lei pentru modernizarea infrastructurii de distributie, in 2024 programul de investitii se incheie la suma de 770 milioane de lei, adica cu 15% peste cerintele minime impuse de ANRE. Aceste cifre reflecta capacitatea Electrica de a-si sustine ritmul de dezvoltare si de a raspunde atat nevoilor consumatorilor, cat si obiectivelor de reglementare.
ELECTRICA privind spre urmatorii cinci ani, si-a asumat un plan de investitii in valoare de 5,7 miliarde de lei pentru infrastructura de distributie. Din aceasta suma impresionanta, 2 miliarde de lei provin din fonduri europene nerambursabile, atrase prin Programul Fonduri de Modernizare, gestionat de Ministerul Energiei.
ELECTRICA Anunta Planul de ULTIMA ORA cu Demersuri pentru Milioane de Clienti Romani
Accesarea acestor fonduri europene reprezinta un pilon esential in strategia companiei, permitand accelerarea proiectelor de extindere si modernizare fara a transfera costuri suplimentare catre consumatorii finali.
Dan Mateas a subliniat, de asemenea, importanta suplimentarii fondurilor nerambursabile pentru sectorul energetic: „Sistemul energetic national are nevoie de investitii si de surse diversificate de finantare, de aceea DEER sustine si solicita de fiecare data cresterea acestor alocari.
Numai astfel putem asigura retele moderne, rezistente si capabile sa integreze sursele regenerabile in mod eficient.” Prin aceasta pozitie, Electrica isi arata deschiderea catre dialog cu autoritatile si institutiile europene pentru cresterea sprijinului financiar aferent tranziţiei energetice.
ELECTRICA explica faptul ca participarea la Transylvania Green Energy Forum a reflectat nu doar cifre si planuri financiare, ci si economia de idei pentru viitor. ELECTRICA a avut ocazia sa prezinte solutii inteligente de monitorizare a retelei, tehnologii de automatizare a posturilor de transformare si proiecte pilot de integrere a panourilor fotovoltaice in reteaua de medie tensiune.
Aceste initiative evidentiaza intentia companiei de a merge dincolo de simpla distributie de electricitate, investind in cercetare si dezvoltare pentru optimizarea consumului si reducerea pierderilor.
In contextul cresterii interesului pentru energia verde si al obiectivelor de neutralitate climatica asumate de Romania si UE, rolul Electrica capata o importanta strategica.
ELECTRICA explica si ca reteaua de distributie, ramura vitala a sectorului energetic, reprezinta coloana vertebrala a conectarii produsilor regenerabili la consumatorii finali. Prin investitiile anuntate si proiectele de modernizare, Electrica isi propune sa devina un partener de incredere pentru populatie si industrie, sustinand dezvoltarea durabila.
Transylvania Green Energy Forum a fost, asadar, podiumul ideal pentru Electrica si Divizia DEER sa isi reafirme misiunea: promovarea inovatiei, colaborarea activa cu toti actorii din domeniu si mobilizarea resurselor financiare necesare. Urmatoarea etapa consta in implementarea proiectelor planificate si in continuarea dialogului cu autoritatile nationale si europene, pentru a consolida o retea de distributie capabila sa sustina cererea energetica a viitorului.