Ministrul Educatiei, Daniel David, explica una dintre problemele importante cu scolile Romaniei, iar asta pentru ca impresiile sale sunt confirmate si de concluziile raportului OCDE privind Evaluarea Nationala, subliniind ca acest document recunoaste rolul important pe care il au testele standardizate in clasele a II-a, a IV-a, a VI-a si a VIII-a.
Ministrul Educatiei a atras atentia asupra faptului ca evaluarile aplicate in clasele a II-a, a IV-a si a VI-a sunt prea complexe si necesita resurse si timp considerabil. In opinia sa, aceste testari ar trebui simplificate si orientate mai mult catre oferirea de feedback constructiv elevilor, pentru a sustine dezvoltarea unei educatii personalizate adaptate ritmului si nevoilor fiecarui copil.
Daniel David afirma ca exista doua modalitati prin care pot fi utilizate evaluarile standardizate: pe de o parte, pentru compararea performantelor intre scoli, iar pe de alta parte, pentru ghidarea invatarii individuale. Daca te concentrezi exclusiv pe prima abordare, beneficiezi de date utile in vederea masurarii performantei sistemului scolar, dar risipesti oportunitatea de a interveni proactiv in procesul educational al fiecarui elev.
Ministrul Educatiei subliniaza ca testele din clasele a II-a, a IV-a si a VI-a ar trebui sa fie mai putin birocratice, mai putin consumatoare de timp si resurse, si mai mult orientate catre propriul parcurs de invatare al copilului.
In privinta Evaluarii Nationale de la finalul claselor gimnaziale, ministrul a subliniat ca raportul OCDE este foarte clar: examenul de clasa a VIII-a nu mai corespunde scopului educational intr-un sistem in care invatamantul obligatoriu continua pana in clasa a XII-a.
Ministrul Educatiei considera ca testarea este in prezent prea restrictiva, fiind concentrata doar pe Matematica si pe Limba romana, in timp ce programa de gimnaziu acopera un spectru mai larg de discipline si competente. Mai mult, caracterul punctual al examenului poate influenta in mod negativ traiectoria educationala si de viata a elevilor.
OCDE recomanda luarea in calcul a notelor obtinute in clasele a VII-a si a VIII-a, pentru a reduce presiunea creata de un singur examen si a reflecta mai fidel evolutia elevului pe parcursul intregului ciclu gimnazial.
Ministrul Educatiei a precizat ca si alte rapoarte anterioare au emis aceleasi recomandari si ca acestea au fost incluse in documentul pe care l-a prezentat, bazandu-se pe feedback-uri provenite din diverse analize si studii de specialitate.
La capitolul invatamant liceal, Daniel David a declarat ca ne aflam intr-o „Epoca de piatra, nici macar Evul Mediu”, remarcand necesitatea urgenta a unor schimbari fundamentale. El a explicat ca sistemul actual are nevoie de noi discipline, continuturi actualizate, metode de predare moderne si manuale adaptate realitatii digitale.
In prezent, unii pedagogi se concentreaza exclusiv pe cunostinte declarative, neglijand abilitatile practice, in timp ce altii pun accent doar pe dezvoltarea competentelor, fara a oferi fundal teoretic solid.
Aceasta fractiune metodologica, potrivit ministrului, explica rezultatele nesatisfacatoare obtinute de elevii romani la testele internationale TIMSS si PISA, care evalueaza atat cunostintele de baza, cat si abilitatea de a aplica conceptele in viata de zi cu zi.
Ministrul Educatiei, referindu-se la modalitatile de predare moderne mentionate in raportul OCDE, Daniel David si-a exprimat curiozitatea fata de solutiile hibride pentru manuale, care sa imbina varianta clasica cu cea online.
Daniel David a propus existenta unor manuale digitale ce includ sarcini interactive, accesibile online, precum si probe de tip gaming, menite sa stimuleze invatarea prin joc si sa sporeasca implicarea elevilor. In incheiere, ministrul a subliniat ca manualele reprezinta o veriga esentiala in procesul educational eficient, iar inventarierea si revizuirea acestora ar trebui sa devina o prioritate pentru autoritatile din domeniu.