Avertizarea meteo ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, oficiala de ultima ora emisa astazi, 1 iulie 2025, pentru Romania, ne avertizeaza ca regimul termic al aerului se va mentine mai ridicat decat in mod obisnuit in cea mai mare parte a zonelor de cultura, atingand chiar niveluri deosebit de ridicate in campii.
ANM transmite ca temperatura medie diurna va oscila intre 15 si 32°C, cu abateri pozitive de 1 pana la 8°C fata de normele climatologice, la nivelul intregii tari.
Maximele termice vor fi cuprinse intre 23 si 38°C in regiunile agricole, iar minimele se vor situa intre 6 si 25°C, cu valori ceva mai coborate in depresiunile intramontane. In acest interval, ploile vor fi locale si reduse cantitativ, insotite de intensificari de scurta durata ale vantului, conform declaratiilor ANM.
Din punct de vedere agrometeorologic, rezerva de umiditate pe profilul 0–100 cm in cultura de porumb va atinge valori satisfacatoare, apropiate de optim si optime in Moldova, majoritatea zonelor din Oltenia, Muntenia si Transilvania, precum si local in vestul si nord-estul Banatului. In schimb, deficite de apa in sol, ilustrand o seceta pedologica moderata si puternica, sunt prognozate in Maramures, Dobrogea, pe suprafete extinse din Crisana si izolat in nordul si sudul Olteniei, nord-vestul Banatului si sud-estul Munteniei.
Pe fondul temperaturilor maxime frecvent peste pragurile biologice critice (30–32°C), cultura de prasilor neirigate ar putea suferi ofiliri temporare si rasuciri ale aparatului foliar in orele amiezii, indeosebi pe terenurile cu umiditate redusa. ANM subliniaza importanta irigatiilor in astfel de areale, pentru mentinerea sanatatii plantelor.
In campurile de cereale, lucrarile de recoltare a orzului de toamna vor fi in plina desfasurare in majoritatea regiunilor. Graul de toamna parcurge faze avansate de maturitate in ceara si deplina, exceptie facand cateva suprafete din zonele nordice si centrale, unde plantele se afla in stadiul de maturitate in lapte si ceara. In jumatatea sudica a tarii, lucrarile de recoltat continua sustinut.
Rapiţa din Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Transilvania se afla in faze de formare a boabelor si maturitate deplina, cu debut local al recoltarii. Floarea-soarelui inregistreaza formarea capitulului si inflorirea, iar porumbul timpurii este in crestere si incepe sa formeze paniculul. Pentru sfecla de zahar, fenofazele dominante sunt infrunzirea si ingrosarea axei hipocotile, iar cartoful din bazinele specializate parcurge etapele de crestere a lastarilor si tuberizare, alaturi de inflorire.
In plantatiile pomicole, continua dezvoltarea frunzelor si a rodului, iar la soiurile de samburos se desfasoara recoltarea fructelor. La vita-de-vie, in majoritatea podgoriilor se remarca formarea si dezvoltarea boabelor, concomitent cu cresterea lastarilor si a foliajului.
Conditiile agrometeorologice prognozate de ANM sunt in general favorabile desfasurarii lucrarilor agricole specifice sezonului: prasile mecanice, erbicidari, fertilizari, tratamente fitosanitare si lucrari de recoltare si depozitare a productiei. Specialistii recomandati de ANM vorbesc despre aplicarea irigatiilor in zonele cu deficite marcate de apa in sol, continuarea recoltarii si gestionarea eficienta a transportului si depozitarii, ingrijirea culturilor prasilor, precum si combaterea bolilor si daunatorilor la culturile de camp si pomicole.
Prin aceste informari, ANM sprijina agricultorii sa isi programeze activitatile in functie de evolutia vremii si sa protejeze recoltele de efectele termice si hidrice ale sezonului.