Ciprian Serban, ministrul Transporturilor, a anuntat demararea etapelor finale ale primului lot al autostrazii Craiova–Filiasi, sectiune esentiala a coridorului de mare viteza Craiova–Targu Jiu. Acest tronson, in lungime de 10,3 kilometri, va functiona totodata ca varianta ocolitoare pentru zona de nord a municipiului Craiova si promite sa descongestioneze traficul urban, oferind o legatura rapida si sigura intre principalele artere de circulatie.
Ciprian Serban afirma ca acest contract, in valoare de 1,426 miliarde lei fara TVA, a fost atribuit unei asociatii turco–romane si beneficiaza de finantare prin Programul Transport PT 2021–2027. Durata totala a proiectului este de 34 de luni, impartite in 10 luni pentru etapa de proiectare si 24 de luni pentru faza de executie. Ministrul a precizat ca termenele au fost stabilite pentru a asigura ritm sustinut de lucru, fara blocaje administrative sau tehnice.
Pe traseul lotului 1, lucrarile includ realizarea unui nod rutier denumit Craiova Nord, care va asigura conexiunea cu DN65F, constructia unui pasaj peste drumul expres DEx12 si ridicarea a doua viaducte in zona nodului Valea Ursoaia.
In plus, proiectul prevede amenajarea a doua parcari de scurta durata, fiecare dotata cu cate opt statii de incarcare pentru masini electrice, facilitati menite sa incurajeze mobilitatea verde si sa raspunda nevoilor tot mai mari ale soferilor de vehicule electrice.
Ciprian Serban explica si ca semnarea oficiala a contractului este asteptata in termen de zece zile, cu conditia absentei contestatiilor, moment care va marca si startul lucrarilor de teren. Autostrada Craiova–Targu Jiu se intinde pe circa 110 kilometri si este structurata in sase loturi.
Portiunea dintre Craiova si Filiasi are profil de autostrada, in timp ce segmentul Filiasi–Targu Jiu va fi dezvoltat ca drum expres. Lotul patru al acestui proiect va face tranzitia intre cele doua tipuri de profil, asigurand o circulatie fluida si sigura.
Ciprian Serban confirma ca a fost deschis traficul pe pasajul care conecteaza municipiul Craiova la DEx12, dar doar pentru autovehiculele cu masa maxima de sapte tone si jumatate. Aceasta restrictie este menita sa protejeze structura pasajului si sa prelungeasca durata de viata a investitiei.
Pasajul face parte din Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova–Pitesti si a fost realizat de un antreprenor turc, intr-un contract evaluat la peste 439 milioane lei fara TVA, finantat, la fel ca autostrada, prin Programul Transport 2021–2027.
Paralel cu proiectele din Oltenia, CNIR a atribuit contractul pentru lotul 1D al Autostrazii Unirii – A8, pe sectiunea montana dintre Joseni si Ditrau, cu o lungime de 14,4 kilometri. Valoarea acordului este de 821 milioane lei fara TVA, iar perioada de realizare urmeaza acelasi calendar de 34 de luni (10 luni proiectare si 24 luni executie).
Acest tronson va include 21 de pasaje si viaducte – dintre care trei ecoducte dedicate traversarii in siguranta a animalelor salbatice – un nod rutier la Ditrau si o descarcare temporara pentru legatura cu lotul urmator. Spatiile de servicii moderne vor cuprinde benzinarii, magazine, 12 statii de incarcare pentru vehicule electrice si grupuri sanitare, raspunzand exigentelor contemporane de confort si sustenabilitate.
Ciprian Serban, pentru lotul 2B Grinties–Pipirig, a anuntat ca evaluarea ofertelor se afla in faza finala, urmand ca semnarea contractului sa permita demararea lucrarilor in cel mai scurt timp. “Pas cu pas, construim ceea ce romanii asteapta de zeci de ani. Suntem hotarati sa mergem inainte cu proiectele mari, fara blocaje si fara intarzieri inutile”, a declarat Ciprian Serban, subliniind angajamentul ferm al ministerului pentru derularea eficienta a investitiilor in infrastructura.