ELECTRICA, una dintre companiile de energie care de la 1 iulie a impus modificari pentru preturile la energie electrica, a prezentat in detaliu etapele prin care un client final isi poate schimba furnizorul de energie electrica utilizand platforma POSF.
ELECTRICA explica faptul ca urmareste asigurarea transparentei, promptitudinii si corectitudinii in procesul administrativ si tehnic de trecere de la un furnizor la altul, punand accent pe responsabilitatile fiecarui actor implicat: furnizorul nou (FN), clientul final (CF) si operatorul receptor (OR).
Schimbarea furnizorului de energie electrica
ELECTRICA spune ca furnizorul nou are doua situatii principale in care ii revine un set clar de responsabilitati. In primul caz, FN verifica si valideaza pe POSF toate documentele, datele si informatiile furnizate de client. Dupa analiza acestora, furnizorul nou semneaza contractul de furnizare sau, in situatia in care apar neconcordante, notifica clientul prin POSF pentru completarea sau corectarea datelor si documentelor incarcate.
Acest prim pas este esential pentru garantarea legalitatii si acuratetii datelor contractuale, conform normelor agreate de ELECTRICA. Al doilea scenariu semnalat de ELECTRICA presupune ca furnizorul nou sa incarce in POSF detaliile referitoare atat la client, cat si la contractul incheiat cu acesta, inclusiv indexul contorului autocitit de client.
Astfel, se asigura o transparenta maxima privind punctul de pornire al masuratorilor si se stabileste baza pentru calcularea consumului de energie pe perioada tranzitiei.
Procesul complicat al schimbarii
ELECTRICA subliniaza ca schimbarea efectiva a furnizorului, si implicit furnizarea energiei electrice in baza noului contract, are loc la prima zi dupa expirarea unui interval de 24 de ore de la initierea procedurii. Aceasta perioada este necesara pentru finalizarea tuturor demersurilor tehnice si administrative de comutare, precum preluarea alimentarii de catre FN si incetarea contractului precedent cu fostul furnizor (FA), in lipsa unei solicitari explicite a clientului de a amana aplicarea noului contract.
ELECTRICA recomanda clientului final sa realizeze o noua autocitire chiar la data schimbarii furnizorului si sa incarce in POSF indexul obtinut. Conform instructiunii, acest index va fi luat in considerare de catre toti actorii implicati – fostul furnizor, furnizorul nou si operatorul receptor – drept referinta pentru decontarea consumului.
Operatorul receptor (OR), responsabil cu sistemul de distributie, are si el un rol bine definit de ELECTRICA: in ziua schimbarii, OR trebuie sa realizeze citirea indexului contorului sau sa preia automat indexul furnizat de sistemul de masurare inteligent, acolo unde este implementat, si sa il inregistreze in POSF. Daca clientul nu incarca propriul index in ziua schimbarii, OR preia indexul citit ca referinta oficiala pentru decontare, asigurand astfel corectitudinea masuratorilor la trecerea furnizorilor.
Bucuria preturilor noi
Totodata, OR actualizeaza in POSF datele aferente locurilor de consum din zona sa de activitate si ia act de incetarea contractului de furnizare incheiat cu FA, contract care se denunta unilateral de catre client la data efectiva a schimbarii furnizorului. Aceste operatiuni permit mentinerea unui istoric clar si accesibil al tuturor tranzactiilor legate de serviciul de distributie si furnizare a energiei.
ELECTRICA informeaza de asemenea ca clientul final are dreptul de a renunta la un contract de furnizare incheiat cu furnizorul nou, fie la distanta, fie in afara spatiilor comerciale, inclusiv prin intermediul POSF. Renuntarea nu afecteaza obligatiile asumate de catre client pana la momentul incetarii contractului, garantand astfel respectarea responsabilitatilor deja generate.
In situatia exceptionala in care clientul incheie un contract cu un furnizor nou fara a avea un contract anterior cu un fost furnizor, ELECTRICA precizeaza ca, prin POSF, noul contract produce efecte automat in ziua renuntarii, simplificand astfel accesul la serviciul de furnizare pentru consumatorii care se afla la prima conectare sau care au intampinat intreruperi administrative prealabile.
ELECTRICA isi reconfirma angajamentul fata de transparenta si eficienta in relatia cu consumatorii, contribuind la imbunatatirea experientei de schimbare a furnizorului de energie electrica si la consolidarea increderii utilizatorilor in piata liberala de energie.