Analiza Meteorologica Oficiala ANM de ULTIMA ORA cu Atentionari in Romania pe 5 Iulie 2025

Analiza meteorologica oficiala ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, de ultima ora cu atentionari in Romania pe 5 iulie 2025, aduce in atentie...

Analiza Meteorologica Oficiala ANM ULTIMA ORA Atentionari Romania 5 Iulie 2025

Analiza meteorologica oficiala ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, de ultima ora cu atentionari in Romania pe 5 iulie 2025, anunta ca urmatoarea perioada va aduce temperaturi peste normele climatologice pe intreg teritoriul agricol, cu valuri de caldura ce se pot transforma in canicula indeosebi in campii.

ANM afirma ca regimul termic se va ridica cu valori semnificative fata de mediile multianuale, ceea ce impune atentie sporita in activitatile agricole si de zi cu zi. Temperatura medie diurna a aerului va oscila intre 16 si 32 de grade Celsius, situandu-se cu 1 pana la 8 grade peste mediile obisnuite in toate zonele de cultura.

Acest regim termic neobisnuit denota o evolutie termica uniforma, fara diferente majore intre regiuni, insa canicula se va resimti cu precadere in Campia Romana, Campia de Vest si Campia de Est, unde temperaturile pot atinge praguri de disconfort termic accentuat.

Maximele diurne vor fi cuprinse intre 22 si 40 de grade Celsius in cea mai mare parte a tarii. In sudul si sud-estul tarii, termometrele pot indica chiar 38–40 de grade in orele amiezii. Noptile vor fi calde, cu temperaturi minime intre 10 si 23 de grade Celsius, cele mai scazute valori fiind posibile in zonele depresionare din Carpatii Orientali, adesea si in depresiuni izolate din Transilvania.

ANM semnaleaza totusi posibilitatea aparitiei ploilor locale sub forma de aversa, insotite de descarcari electrice, caderi de grindina si intensificari temporare ale vantului, izolat vijelii. Chiar daca extrem de localizate, aceste fenomene pot aduce cantitati de apa ce depasesc pragurile importante din punct de vedere agricol, favorizand revigorarea solului in zonele puternic afectate de seceta.

In cultura de porumb neirigat, rezerva de apa pe profilul de sol 0–100 cm va prezenta valori satisfacatoare si local apropiate de optim in majoritatea zonelor din Muntenia, Transilvania si Moldova, precum si izolat in sud-estul Crisanei si estul Olteniei. Deficite de apa in sol, de la seceta pedologica moderata pana la puternica, se vor regasi in Maramures, Dobrogea si Banat, pe suprafete agricole extinse din Oltenia, local in nordul, nord-vestul, centrul si sudul Transilvaniei, estul si sudul Moldovei, estul, sudul si izolat vestul Munteniei.

Menţinerea temperaturilor aerului peste pragurile biologice critice pentru plante (30–32°C), asociata cu deficitele de apa din sol, va genera la culturile prasitoare fenomene de ofilire temporara si rasucire a frunzelor in orele amiezii, ingalbenire si uscarea prematura a foliilor, precum si accelerarea etapelor de dezvoltare (fortari stadiale). Pe terenurile afectate de seceta pedologica, starea de vegetatie a porumbului si a florii-soarelui se va deteriora treptat, ceea ce va impacta negativ potentialul productiv.

Culturile de orz si grau de toamna isi vor continua traseul de maturitate, variind intre fazele de maturitate in ceara si deplina (10–100%), iar lucrarile de recoltare vor continua pe arii extinse in aproape toata tara. Rapita isi va definitiva formarea boabelor in silicve (80–100%), aflandu-se predominant la maturitate deplina (10–100%) si recoltare. Floarea-soarelui isi va desfasura fazele de formare a calatidului si inflorire (10–100%) la nivel national.

La porumb se vor semnala dezvoltarea aparatului foliar, aparitia paniculului (10–100%), precum si inflorirea si matasirea (10–60%) in intreg spatiul agricol.

In bazinul culturii de sfecla de zahar se va observa alungirea si ingrosarea axei hipocotile (10–100%), iar la cartof se vor derula fazele de crestere a tuberculilor, imbobocire si inflorire (10–100%). Speciile pomicole se vor afla in etapele de crestere a lastarilor, dezvoltare si coacere a rodului, cu recoltare esalonata in functie de maturitatea de consum.

Viţa-de-vie din aproape toate podgoriile va inregistra in continuare infrunzirea, formarea si cresterea boabelor, semn al progresului fenologic avansat. In ansamblu, conditiile agrometeorologice estimate de ANM vor permite desfasurarea lucrarilor agricole in camp – prasile mecanice, erbicidari, fertilizari, tratamente fitosanitare si recoltare – pe suprafete agricole largi din tara.

Recomandarile de specialitate atrag atentia asupra recolarii, transportului si depozitarii corecte a produselor agricole de sezon, eliberarii terenurilor de resturile vegetale si continuarii ingrijirii culturilor prasitoare, pomilor fructiferi si vitei-de-vie prin combaterea bolilor si daunatorilor. ANM subliniaza necesitatea aplicarii irigatiilor pe arealele unde se vor mentine deficite ridicate de apa in sol, pentru a proteja potentialul productiv in aceasta perioada de stress termic.

author avatar
Redactia iDevice.ro