Armata Română a încheiat cu succes, la Atena, mandatul de președinte al Procesului reuniunilor miniștrilor apărării din Europa de Sud-Est (SEDM), deținut pe perioada 2023-2025, sub conducerea directorului Direcției politici de apărare, Simona Cojocaru. Evenimentul a oferit prilejul pentru bilanțul realizărilor și lecțiilor învățate în cei doi ani de președinție rotativă, precum și pentru predarea oficială a Secretariatului SEDM către Republica Elenă.
Armata Română spune că delegația română, în frunte cu Simona Cojocaru, a purtat discuții bilaterale cu omologii eleni conduși de noul președinte SEDM, Excelența Sa ambasador Eleftherios Anghelopoulos. În cadrul acestor întâlniri, Armata Română a prezentat progresele înregistrate, printre care aprobarea conceptului de consolidare a Brigăzii Multinaționale din Europa de Sud-Est (SEEBRIG) ca principal vector operațional al inițiativei și lansarea unui nou proiect în domeniul rezilienței condus de România.
Un obiectiv strategic atins cu această ocazie a fost integrarea Republicii Moldova ca membru cu drepturi depline în SEDM, precum și conectarea inițiativei la organisme internaționale, în special la Organizația Națiunilor Unite.
În contextul predării Secretariatului, partea română a transmis echipei elene asigurări de sprijin deplin pentru o tranziție fluidă și a solicitat continuarea demersurilor de revitalizare a SEDM, inițiate de România, în special privind implementarea Conceptului SEEBRIG. Ceremonia oficială de transfer va avea loc în septembrie 2025 la Kumanovo, Republica Macedonia de Nord, marcând 26 de ani de la înființarea SEEBRIG. Acest pas reprezintă o nouă etapă în consolidarea cooperării regionale și în promovarea încrederii între țările din Europa de Sud-Est.
Totodată, Armata Română și-a celebrat profesionalismul în cadrul exercițiului multinațional „WIND SPRING 25”, unde militarii Brigăzii 81 Mecanizate „General Grigore Bălan” au demonstrat înaltă capacitate de reacție și adaptare.
Comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, general-maior Bogdan Cernat, a oferit distincții participanților în semn de recunoaștere pentru implicarea exemplară și devotamentul de care au dat dovadă pe tot parcursul procesului de instruire. Succesul exercițiului reflectă contribuția unitară a tuturor structurilor implicate și reafirmă rolul strategic al Brigăzii 81 Mecanizate în cadrul Armatei Române.
În același registru, pe 4 iulie, pe platoul Monumentului Eroilor – Crucea Nord Cincu, s-a desfășurat ceremonia de predare-primire a comenzii și a Drapelului de Luptă al Centrului Național de Instruire Întrunită „GETICA”. Evenimentul, prezidat de șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-locotenent Ciprian Marin, a marcat trecerea în rezervă a generalului de brigadă Ioan-Marian Cristurean, după 45 de ani de carieră și cinci ani la conducerea centrului.
Cincu, locul unde marele ofițer și-a început instrucția în 1988, a fost martorul unui moment încărcat de emoție, în prezența reprezentanților Statului Major al Apărării, autorităților locale, comandanților contingentelor NATO și familiei generalului Cristurean.
În discursul său, generalul de brigadă Cristurean a subliniat valorile care i-au călăuzit existența – munca, patriotismul și credința – și și-a exprimat recunoștința față de Armata Română, camarazi și partenerii din țările aliate. General-locotenentul Marin a elogiat contribuția inestimabilă a fostului comandant la dezvoltarea Forțelor Terestre Române și l-a asigurat pe noul lider, colonelul Daniel-Alin Gheorghe, de sprijinul necondiționat al Statului Major.
Prin aceste evenimente majore, Armata Română își reafirmă angajamentul față de consolidarea securității regionale, îmbunătățirea rezilienței și promovarea cooperării euro-atlantice. Mandatul de președinție SEDM demonstrează capacitatea militarilor români de a coordona inițiative complexe, iar exercițiile și schimbările de comandă reconfirmă profesionalismul și tradiția de excelență a instituției.