Sorin Grindeanu, presedintele PSD, atrage atenţia asupra necesităţii imperioase de a include în cel de-al doilea pachet de măsuri, pe care guvernul îl pregăteşte, reducerea semnificativă a privilegiilor celor care profită nedrept din fondurile publice.
Sorin Grindeanu spune că reprezentanţii partidului solicită ca, alături de tăierile salariale şi de cheltuieli, să se introducă prevederi ferme care să vizeze mecanismele prin care companiile cu capital străin evită plata impozitelor către statul român.
„Susţinem stimularea investitorilor străini pentru a demara afaceri profitabile în ţara noastră, dar atunci când obţin profituri substanţiale trebuie să contribuie la bugetul de stat în aceleaşi condiţii ca şi firmele româneşti”, a subliniat Sorin Grindeanu, preşedintele PSD.
Sorin Grindeanu a insistat că deficitul bugetar trebuie redus cât mai rapid, însă nu prin sacrificarea categoriilor sociale vulnerabile. „Deficitul trebuie redus rapid şi toată lumea este de acord cu acest lucru. Dar îl reducem pe seama mamelor ?
A pensionarilor care primesc pensii de 3.000 de lei? A veteranilor de război? A văduvelor? A deţinuţilor politici?”, a întrebat retoric liderul social-democrat, arătând că multe dintre propunerile vehiculate în spaţiul public contravin programului de guvernare pe care coaliţia l-a asumat anterior.
PSD consideră că măsurile propuse nu rezolvă problemele fundamentale ale economiei şi că soluţia nu poate fi sacrificarea celor aflaţi în dificultate. „Nu cred că aceasta este soluţia. Aş fi vrut să văd mai multă determinare în ceea ce priveşte tăierile sinecurilor şi privilegiilor”, a adăugat Grindeanu, cerând o abordare transparentă şi echitabilă a ajustărilor bugetare.
Sorin Grindeanu a anunţat finalizarea primului port fluvial modernizat de la Revoluţie, funcţional din această vară, în portul Giurgiu. Modernizarea, finanţată din fonduri europene, s-a derulat în mandatul său de ministru al Transporturilor şi a presupus lucrări complexe care au transformat infrastructura fluvială.
Printre acestea se numără reabilitarea cheurilor şi a danelor, amenajarea platformelor, optimizarea accesului în bazinul Veriga, cu semnalizarea gurii de intrare, şi realizarea a două dane de aşteptare cu cheu vertical.
A fost construită o rampă betonată pentru andocarea rapidă a şalupelor de intervenţie, s-a reabilitat drumul de acces către dana de ecologizare şi s-au efectuat lucrări de dragaj pe braţul Smârda şi în bazinul Plantelor, pentru a asigura condiţii optime de acces şi staţionare a navelor. Valoarea totală a investiţiei a fost de 37,6 milioane de euro, inclusiv TVA.
Sorin Grindeanu a subliniat că România are nevoie de investiţii pe toate căile de transport – rutier, feroviar, aerian şi, nu în ultimul rând, fluvial – pentru a valorifica avantajul poziţionării geografice la Dunăre. El a explicat că volumele mai mari de mărfuri, în special cereale şi produse petroliere, care vor tranzita portul Giurgiu, vor contribui la o economie naţională mai dinamică şi la consolidarea poziţiei României în Uniunea Europeană.
Prin implementarea acestor proiecte, a adăugat oficialul PSD, ţara noastră poate deveni un nod logistic de importanţă strategică, capabil să susţină creşterea economică pe termen lung şi să atragă noi fluxuri comerciale.
În contextul discuţiilor despre echilibrul bugetar, PSD rămâne ferm pe poziţia că ajustările trebuie să fie echitabile şi transparent gestionate, fără a penaliza nedrept categoriile sociale protejate prin lege.
Mai mult, partidul cere guvernului să-şi respecte angajamentele asumate în programul de guvernare şi să pună în prim-plan tăierile privilegiaţilor de partid şi ale sinecurilor, înainte de a apela la sacrificii sociale. În acelaşi timp, finalizarea modernizării portului Giurgiu reprezintă un exemplu concret de proiect cu impact economic semnificativ, demonstrând că investiţiile strategice, susţinute de fonduri europene, pot aduce beneficii palpabile în economia naţională.