ULTIMĂ ORĂ: Hotărâre de Guvern a Ministrului Educaţiei Cu Sprijinul pentru Elevii Școlilor României

ULTIMĂ ORĂ Hotărâre Guvern Ministrului Educaţiei Sprijinul Elevii Școlilor României

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a elaborat o nouă Hotărâre de Guvern, publicată astăzi pentru consultare publică, ea reprezentând continuarea programului de acordare a ajutorului financiar „EURO 200” şi pentru anul 2025, printr-o modificare menită să asigure atât operativitate, cât şi securitate sporită în procesul de emitere şi utilizare a bonurilor valorice.

Ministrul Educaţiei spune că Hotărârea de Guvern nr. 1294 din 13 august 2004, care aprobă Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 269/2004 privind stimularea achiziţionării de calculatoare, rămâne cadrul de reglementare primar, însă Anexa nr. 3 – modelul bonului valoric – va suferi ajustări pentru a preveni utilizarea neautorizată a voucherelor emise în anii precedenţi.

Prin hotărârea Guvernului din 2004, programul de stimulare a achiziţiei de echipamente informatice a fost conceput pentru a sprijini familiile cu venituri reduse, oferindu-le un suport financiar de 200 de euro pentru achiziţionarea de calculatoare.

Ministrul Educaţiei afirmă inclusiv că în 2023, s-a decis indexarea pragului de eligibilitate de la 250 lei la 500 lei venit brut lunar pe membru de familie, astfel încât un număr mai mare de beneficiari să poată accesa ajutorul. Până în prezent, fiecare bon valoric a păstrat aceeaşi valoare nominală, iar modelul acestuia – stabilit iniţial prin Anexa nr. 3 la HG nr. 1294/2004 – a fost actualizat periodic doar în ceea ce priveşte culoarea de fundal.

Daniel David aduce în atenție că în 2024, nuanţa aleasă a fost mov, cu scopul clar de a diferenţia seria respectivă de cele anterioare. Cu toate acestea, prevederile art. 18 alin. (6) din acelaşi act normativ impun ca fiecare bon valoric să fie valabil doar pentru anul calendaristic în care a fost elaborat şi să poarte o identificare unică la nivel naţional, prin serie şi număr.

Ministrul Educaţiei vrea astfel ca, începând cu anul 2025, modelul bonului valoric urmează să primească o nouă cromatică de securizare, pentru a evita orice tentative de reutilizare a voucherelor emise în 2024 şi ulterior anulate. „Este esenţial să ne asigurăm că fiecare bon este unicat și că, odată încheiat anul de emitere, acesta nu poate fi exploatat într-un alt an calendaristic”, a precizat ministrul Daniel David.

Schimbarea culorii şi a seriei este o practică uzuală, menită să întărească bariera împotriva falsificărilor şi să permită autorităţilor să monitorizeze mai eficient fluxul documentelor financiare.

În 2025, fundalul bonului valoric va fi portocaliu, o nuanţă vibrantă care va asigura un contrast deosebit faţă de emiterea anterioară. Prin această măsură simplă, dar eficientă, autorităţile vor putea detecta rapid orice încercare de introducere pe piaţă a unor vouchere nevalide sau duplicat.

Ministrul Educaţiei stabilește că pe lângă modificarea cromaticii, noul model va include şi un cod de bare revizuit, care va înlocui seria numerică folosită anterior. Această schimbare va permite automatizarea verificărilor la nivelul punctelor de distribuţie şi va reduce timpul de procesare a cererilor. În plus, bonurile 2025 vor fi imprimate pe un suport special, cu filigran și microtext, elemente de securitate care au rolul de a descuraja contrafacerea.

Ministrul Daniel David a subliniat că principala misiune a programului „EURO 200” rămâne aceea de a contribui la reducerea decalajelor digitale dintre familiile cu venituri mici şi restul populaţiei.â

Se dorește ca fiecare elev și fiecare membru al familiei să aibă acces la un calculator modern, pentru a putea participa la predarea online și la activitățile educaționale digitale. Sprijinul financiar oferit prin aceste bonuri valorice se dovedeşte a fi un mecanism eficient pentru integrarea tehnologiei în mediul familial și școlar.

Prin această hotărâre de modificare a Anexei nr. 3, Ministerul Educaţiei transmite un mesaj clar: siguranţa şi transparenţa procesului de acordare a ajutoarelor financiare nu sunt negociabile. Culoarea portocalie a bonului valoric pentru 2025 nu este doar un detaliu estetic, ci o barieră reală împotriva tentativei de fraudă, asigurând în același timp continuitatea unui program care, de două decenii, sprijină accesul la tehnologie al celor mai vulnerabili beneficiari.