Acasă Actualitate Avizarea Meteorologica Oficiala ANM de ULTIMA ORA cu Vremea in Romania pe 9 Iulie 2025

Avizarea Meteorologica Oficiala ANM de ULTIMA ORA cu Vremea in Romania pe 9 Iulie 2025

0
Avizarea Meteorologica Oficiala ANM de ULTIMA ORA cu Vremea in Romania pe 9 Iulie 2025

Avizarea Meteorologica Oficiala ANM ULTIMA ORA Vremea Romania 9 Iulie 2025

Avizarea meteorologica oficiala ANM, Administratia Nationala de Meteorologie, de ultima ora cu vremea in Romania pe 9 Iulie 2025 anunta ca vremea va evolua catre o incalzire treptata, devenind calda din punct de vedere termic pe aproape intreg teritoriul agricol.

ANM spune ca in primele zile, temperatura medie diurna se va situa intre 14 si 26°C, valori apropiate de mediile climatologice, urmand ca spre sfarsitul intervalului sa ajunga intre 18 si 29°C, cu 1–5°C peste normalul perioadei. In aceste conditii, semnele de primavara tarzie vor ceda loc unui regim termic estival, cu maxime cuprinse intre 19 si 36°C in majoritatea zonelor de cultura, iar nopti racoroase: minime intre 8 si 22°C, cele mai scazute asteptate in depresiuni.

Fenomenul de incalzire va fi insa insotit pe alocuri de averse, iar ANM semnaleaza ca vor fi posibile descarcari electrice, caderi de grindina si intensificari de scurta durata ale vantului, local cu aspect de vijelie. Cantitatile de precipitatii, desi pulsatil distribuite, pot avea un impact semnificativ asupra activitatilor agricole, atat pentru umidificarea solului, cat si pentru lucrarile de recoltare aflate in derulare.

In ceea ce priveste umiditatea din sol, ANM indica pentru cultura de porumb neirigat situatii de seceta pedologica moderata pana la extrem de severa in regiuni extinse din Maramures, Dobrogea si Banat, dar si pe suprafete agricole intinse din Oltenia si Crisana, precum si local in Transilvania si Moldova.

In contrast, profilurile de sol din cea mai mare parte a Transilvaniei si Moldovei, dar si in anumite zone din Muntenia, Crișana si Oltenia, vor oferi conditii satisfacatoare, apropiate de optim pentru fazele de vegetatie ale culturilor.

Temperaturile ridicate, depasind pragurile critice de rezistenta ale plantelor (30–32°C), combinate cu deficitul de apa in sol, vor genera ofilire temporara si rasucire a frunzelor la orele amiezii, ingalbenirea si uscarea prematura a acestora, precum si accelerarea dezvoltarii stadiale la culturile prasitoare. Mai mult, terenurile afectate de seceta pedologica vor inregistra degradari evidente ale starii vegetatiei in culturile de porumb si floarea-soarelui, cu potentiale scaderi ale productivitatii.

In ritm alert continua recoltarea cerealelor de toamna, orzul si grâul aflandu-se in maturitate de ceara si deplina, urmate de rapița la formarea si coacerea bobului, si de floarea-soarelui in faza de formare a calatidului si inflorire. Pornite deja, lucrarile de recoltare se vor desfasura pe intreg arealul agricol, in timp ce la cultura de porumb se vor inregistra atat dezvoltarea aparatului foliar si aparitia paniculului, cat si inflorirea si matasirea.

Sfecla de zahar isi va continua etapele de alungire si ingrosare a axei, iar cartoful va inregistra cresteri ale tuberculilor si inflorire. Speciile pomicole si vita-de-vie vor parcurge etapele de coacere a fructelor si maturitatea boabelor, cu recoltari esalonate in functie de gradul de consum.

ANM subliniaza ca, pe ansamblu, conditiile agrometeorologice vor permite desfasurarea operatiunilor de camp – prasile mecanice, erbicidari, fertilizari, tratamente fitosanitare si recoltare – pe suprafete extinse, cu atentie sporita la gestionarea apei in sol.

Fermierii sunt indemnati sa prioritizeze lucrarile de recoltare, transport si depozitare a produselor de sezon, sa elimine resturile vegetale pentru prevenirea bolilor si daunatorilor si sa continue tratamentele fito-sanitare. In zonele cu deficite mari de umiditate, aplicarea irigatiilor ramane o masura esentiala pentru mentinerea starii de sanatate a culturilor si a potentialului productiv, avertizeaza ANM.