Ministrul Educatiei, Daniel David, a formulat si pregateste adoptarea unei noi Hotarari de Guvern care are menirea principala de a actualiza nomenclatorul domeniilor si al programelor de studii universitare pentru anul academic 2025-2026.
Ministrul Educatiei afirma ca actul normativ modifica anexele nr. 1-5 la Hotararea Guvernului nr. 412/2025, aratand o atentie sporita acordata echilibrului intre programele de licenta si masterat, prospectarii cererilor economice si sociale si respectarii principiului autonomiei universitare.
Daniel David anunta ca decizia se bazeaza pe prevederile Legii invatamantului superior nr. 199/2023, in special articolele referitoare la organizarea programelor de studii, acreditare, structura institutiilor de invatamant superior si asigurarea calitatii.
Anual, prin hotarare de Guvern, se stabileste nu doar nomenclatorul domeniilor si al specializarilor, ci si numarul de credite transferabile, locatiile geografice, forma de invatamant si limba de predare, precum si capacitatea maxima de studenti.
Ministrul Educatiei afirma ca printre principalele modificari mentionate se numara introducerea unor programe noi de licenta, redenumirea unora dintre domeniile de studiu si ajustarea numarului de credite pentru specializari din ariile militara, ordine publica si informatii.
Astfel, programele din domeniul Stiinte militare, informatii si ordine publica vor trece de la 180 ECTS la 240 ECTS, in conformitate cu articolul 54 alineatul (4) din Legea invatamantului superior.
Daniel David a explicat ca modificarile au fost operate la solicitarea universitatilor si au la baza rapoartele agentiilor de asigurare a calitatii, precum ARACIS si alte organisme inregistrate in Registrul European pentru Asigurarea Calitatii in Invatamantul Superior (EQAR).
Evaluarea programelor de studii este conditionata de relevanta lor pe piata muncii, astfel incat absolventii sa poata accede la ocupatii si functii specifice ciclului de studii absolvit.
Ministrul Educatiei a mai precizat ca universitatile sunt obligate sa isi dezvolte strategii institutionale si sa incheie contracte cu Ministerul Educatiei si Cercetarii pentru utilizarea eficienta a fondurilor bugetare. Senatele universitare au responsabilitatea de a fundamenta planurile si de a asigura ca structurile si programele incluse in hotarare functioneaza legal, fie cu acreditare, fie cu autorizatie provizorie.
Daniel David a atentionat asupra sanctiunilor pentru organizarea de programe neautorizate: nerecunoasterea studiilor absolventilor si retragerea imediata a acreditarii sau a autorizatiei de functionare prin decizie de Guvern. Astfel, numai structurile si specializarile aprobate prin hotarare initiata inainte de 31 martie 2025 pot organiza admitere pentru noul an universitar.
Ministrul Educatiei a anuntat ca, pana la 31 august a fiecarui an, Ministerul Educatiei poate propune noi completari sau modificari ale hotararii initiale, pentru a reflecta evolutiile din domeniul asigurarii calitatii si pentru a raspunde solicitarilor institutionale. Noua hotarare include rapoarte si avize adoptate de Consiliile agentiilor de calitate in perioada aprilie–iulie 2025.
Hotararea Guvernului nr. 412/2025 reprezinta, in opinia ministrului David, un pas important spre alinierea invatamantului superior romanesc la nevoile pietei muncii si la standardele europene de calitate. „Transparenta in procesul de aprobare si flexibilitatea oferita universitatilor sunt esentiale pentru dezvoltarea durabila a sistemului universitar”, a concluzionat ministrul.
Prin actualizarile recente, Ministerul Educatiei si Cercetarii spera sa stimuleze atractivitatea programelor noi, sa asigure un cadru legal clar pentru universitati si sa optimizeze repartizarea studentilor in raport cu cerintele economice si demografice ale Romaniei.