Ministrul Apararii, Ionut Mosteanu, a anuntat astazi elaboarea hotararii de Guvern privind aprobarea circumstantelor si a procedurii specifice pentru programul de inzestrare „Sistem armament individual tip NATO” (SAI). Potrivit declaratiei sale, demersul se inscrie in cadrul Ordonantei de urgenta nr. 114/2011, republicata cu modificarile ulterioare, avand in vedere necesitatea protejarii intereselor esentiale de securitate ale Romaniei.
Ministrul Apararii explica faptul ca documentele fundamentale ale programului au fost deja elaborate la nivelul Ministerului Apararii Nationale, in stransa corelare cu sistemele de planificare, programare, bugetare si evaluare.
Conform ministerului, procedura de atribuire a contractelor de achizitie publică a primit aprobarea prealabila a Parlamentului Romaniei prin decizia inregistrata la Camera Deputatilor in aprilie 2021, iar inregistrarile administrative au fost finalizate in mai 2021 la Directia Generala pentru Armamente si la Secretariatul General al MApN.
Ministrul Apararii spune ca programul SAI beneficiaza de cadrul legal necesar demararii procesului de achizitie, adaptat cerintelor operationale ale armatei romanesti si standardelor NATO. CSAT a avizat memorandumul initiat la inceputul acestui an, destinat reglementarii cooperarii tehnologice si industriale in domeniul apararii, prin Hotararea nr. 16 din 25 martie 2025.
Acest pas a fost precedat de inregistrarea memorandului la Administratia Prezidentiala in luna martie, reflectand necesitatea unui acord politic la cel mai inalt nivel pentru programul SAI. Ministrul Mosteanu a subliniat ca decizia CSAT reconfirma angajamentul Romaniei de a-si moderniza fortele armate si de a colabora cu industriile de profil pentru asigurarea capabilitatilor cerute de standardele NATO.
Ministrul Apararii spune ca, in linii generale, programul SAI vizeaza achizitia de arme individuale si echipamente complementare, toate incadrate in categoriile ML1 si ML2 din lista militara aprobata de Guvernul Romaniei in 2024.
Aceste categorii cuprind produse destinate exclusiv utilizarii militare, fara aplicatii civile, precum armament usor, accesorii si muniţie specifica. Ministrul Mosteanu a mentionat ca respectarea prevederilor articolului 346 alineatul (1) litera b) din Tratatul de Functionare a Uniunii Europene permite luarea masurilor speciale, fara a distorsiona piata interna pentru produsele ne-militare.
Pe de alta parte, hotararea guvernamentala propune stabilirea clara a circumstantelor exceptionale si a etapei de selectie a ofertantilor, astfel incat procedura sa se desfasoare rapid, transparent si in deplina compatibilitate cu normele europene si nationale.
Ministrul Apararii aduce in atentie ca documentatia aprobata prevede detalierea fluxului de emitere a cerintelor tehnice, managementul achizitiilor si modul de evaluare a ofertelor, intr-un cadru institutionalizat. Ionut Mosteanu a precizat ca acest mecanism unitar asigura atat eficienta, cat si controlul riguros al cheltuielilor publice alocate aparatului militar.
Ministrul Apararii a reiterat ca programul este parte a strategiei de consolidare a capacitatii de aparare a Romaniei, intr-o perioada marcata de provocari regionale si de intensificare a cooperarii in cadrul NATO. El a subliniat importanta sincronizarii intre autoritatile politice, structurile de planificare militara si industria de aparare, pentru a asigura dotarea optima a diferitelor categorii de forte.
In incheiere, Mosteanu a afirmat ca demersul nu este unul izolat, ci componenta esentiala a unui proces amplu de modernizare inceput in ultimii ani. El a dat asigurari ca urmatoarele etape – demararea efectiva a licitatiei si incheierea contractelor – vor fi atent monitorizate de catre Ministerul Apararii si institutiile de specialitate, pentru ca Romania sa beneficieze, la timp, de armament si echipamente individuale conforme celor mai inalte standarde aliate.