Nouă Hotărâre de Guvern de ULTIMĂ ORĂ a lui Florin Barbu privind Școlile din Toată România

Nouă Hotărâre Guvern ULTIMĂ ORĂ Florin Barbu Școlile Toată România

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anunţat astăzi elaborarea unei noi Hotărâri de Guvern privind stabilirea bugetului pentru implementarea Programului pentru şcoli al României în perioada 2023-2029, precum şi alocările financiare pentru următorii ani şcolari.

Florin Barbu afirmă că prin acest act normativ, aprobat în completarea Hotărârii Guvernului nr. 652/2023, se asigură fondurile necesare distribuirii gratuite a produselor alimentare în unităţile de învăţământ preşcolar şi şcolar, precum şi derulării măsurilor educative aferente.

Florin Barbu a stabilit că bugetul total alocat pentru anul şcolar 2025-2026 se ridică la 822.262 mii lei, sumă care include sprijinul financiar pentru produsele de panificaţie, precum şi alocarea din fonduri europene, în virtutea Deciziei de punere în aplicare (UE) 2025/680 a Comisiei Europene din 8 aprilie 2025.

„Am asigurat o finanţare robustă, atât din bugetul naţional, cât şi din bugetul Uniunii Europene, pentru a garanta accesul copiilor la alimente sănătoase şi măsuri educative de calitate”, a declarat ministrul Agriculturii.

Florin Barbu prezintă în detaliu, din totalul de 822.262 mii lei, 109.820 mii lei sunt destinaţi acordării gratuite de fructe şi legume, iar 38.132 mii lei pentru activităţile educative conexe, menite să promoveze obiceiuri alimentare sănătoase.

Pentru lapte de consum şi produse lactate fără adaos de lapte praf au fost prevăzuţi 386.954 mii lei, la care se adaugă tot 38.132 mii lei pentru măsurile educative aferente. Partea dedicată produselor de panificaţie, exclusiv din buget naţional, se ridică la 249.224 mii lei.

Florin Barbu a subliniat că, pentru anul şcolar 2025-2026, contribuţia Uniunii Europene prin Decizia 2025/680 se traduce în 6.178.236 euro pentru acordarea gratuită de fructe şi legume şi susţinerea activităţilor educative, respectiv 11.303.390 euro pentru lapte şi produse lactate, inclusiv măsurile educative.

„Aceste fonduri nu fac decât să întărească eforturile noastre de a educa generaţiile tinere în spiritul unei alimentaţii echilibrate”, a adăugat Florin Barbu.

Florin Barbu detaliază că o noutate importantă inclusă în hotărâre prevede că, în cazul în care produsele achiziţionate nu sunt consumate din motive obiective – de exemplu, absenţa unor elevi –, acestea pot fi redistribuite în rândul colegilor preşcolari şi şcolari din aceeaşi instituţie, eliminând astfel obligaţia plăţii contravalorii produselor neconsumate de către unităţile de învăţământ.

Totodată, actul normativ aduce modificări punctuale la limitele valorice zilnice alocate pe porţie, care se vor situa la 0,80 lei pentru fructe şi legume, 1,18 lei pentru lapte şi produse lactate fără adaos de lapte praf şi 0,76 lei pentru produse de panificaţie. Pentru diversificarea ofertei, porţiile de fructe şi legume sau de lapte şi lactate vor fi însoţite de o singură porţie de biscuiţi, covrigi uscaţi, corn sau baton.

Florin Barbu a mai precizat că directorii unităţilor de învăţământ preuniversitar vor fi responsabili de respectarea condiţiilor de igienă la primirea, depozitarea şi distribuţia produselor, de comunicarea cu furnizorii privind cantităţile necesare elevilor şi de înregistrarea exactă în sistemul informatic a produselor distribuite celor prezenţi la cursuri, precum şi de organizarea activităţilor educative.

Prin aceste măsuri, Guvernul urmăreşte nu doar asigurarea unor standarde înalte de nutriţie în şcoli, ci şi implicarea activă a copiilor în procesul de învăţare privind alimentaţia sănătoasă, într-un demers coordonat de Ministerul Agriculturii pentru perioada 2023-2029.