Poliția de Frontieră Română a anunțat că, în urma unui amplu schimb de informații prin Biroul SIRENE din cadrul Centrului de Cooperare Polițienească Internațională, au fost identificate pe teritoriul României 381 de persoane semnalate în Sistemul Informatic Schengen (S.I.S.). Aceste persoane fac obiectul unor atenționări și sunt urmărite pentru diverse cauze, de la mandate europene de arestare, până la refuzul intrării sau șederii în spațiul Schengen.
În cadrul activităților desfășurate, polițiștii români au pus în aplicare opt mandate europene de arestare, au depistat 45 de persoane semnalate de statele membre cu refuzul intrării sau șederii pe teritoriul Schengen și au identificat 171 de persoane căutate pentru participarea la proceduri judiciare. Totodată, au fost găsite 16 persoane dispărute, semnalate de autoritățile din statele Schengen.
Pe lângă aceste acțiuni, de pe teritoriul României au fost ridicate 29 de documente și au fost identificate 41 de autovehicule căutate de partenerii din spațiul Schengen, acestea urmând să fie confiscate sau utilizate ca probe în cadrul unor anchete penale.
În schimb, partenerii străini au raportat identificarea a 117 persoane căutate de autoritățile române pe teritoriul lor. Dintre acestea, 21 erau urmărite prin mandate europene de arestare emise de Poliția Română, 15 aveau restricții de intrare sau ședere în spațiul Schengen, 31 erau implicate în proceduri judiciare, iar 14 erau semnalate ca dispărute de autoritățile române.
De asemenea, partenerii din alte state au găsit pe teritoriul lor 18 documente și 4 autovehicule care fac obiectul unor proceduri judiciare inițiate în România.
Un moment important a fost eliminarea, începând cu 1 ianuarie 2025, a controalelor la frontiera internă cu Ungaria și Bulgaria, după aderarea deplină a României la spațiul Schengen. Pentru a menține controlul asupra situațiilor care o impun, polițiștii folosesc aplicația eDAC, care le permite verificări rapide și eficiente, chiar și în absența controalelor fizice la graniță.
Această colaborare intensificată cu partenerii din spațiul Schengen și schimbul eficient de informații contribuie semnificativ la creșterea siguranței pe teritoriul României, precum și la combaterea infracționalității transfrontaliere.