Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anuntat in mod oficial o actiune importanta pe care a decis sa o puna in aplicare, deoarece in data de 14 iulie 2025, la reuniunea Consiliului Agricultura si Pescuit (AGRIFISH) care are loc la Bruxelles, alaturi de Dana Rebega, director general al Directiei Generale Dezvoltare Rurala din cadrul AM PNDR.
Florin Barbu afirma ca in cadrul acestui eveniment important, Presedintia daneza va prezenta programul de lucru pentru semestrul al doilea al anului 2025, axat pe politici menite sa simplifice cadrul legislativ si sa imbunatateasca reglementarile din sectorul agricol si piscicol. Scopul este de a sprijini fermierii, pescarilor si producatorii din industria agroalimentara.
Ministrul Agriculturii a subliniat ca una dintre prioritatile majore ale Presedintiei este accelerarea tranzitiei verzi, care vizeaza incurajarea inovarii si cresterea rezilientei si competitivitatii sectorului agroalimentar european. Pe langa acestea, in domeniul pescuitului, se doreste adoptarea in timp util a cotelor de pescuit pentru anul 2026, un pas esential pentru gestionarea durabila a resurselor marine.
Pe agenda reuniunii figureaza si un schimb de opinii intre ministri cu privire la situatia actuala a pietei produselor agroalimentare si a materiilor prime, pe baza unei informari prezentate de Comisia Europeana. Aceasta ofera contextul necesar pentru a adapta politicile si masurile la dinamica pietei si la provocarile cu care se confrunta fermierii europeni.
Florin Barbu afirma ca un aspect deosebit de important pe agenda punctului „Diverse” este sustinerea Romaniei, impreuna cu Cehia, pentru un apel comun privind actiuni urgente in domeniul produselor de protectie a plantelor. Ministrul Barbu a evidentiat necesitatea unui acces facil la solutii eficiente pentru protejarea culturilor, esentiala pentru mentinerea competitivitatii agriculturii europene.
Romania va solicita revizuirea cadrului legislativ privind utilizarea neonicotinoidelor, pentru a permite o utilizare controlata, bazata pe dovezi stiintifice, in special in cazul culturilor puternic afectate de daunatori, unde nu exista alternative viabile.
Florin Barbu, in ceea ce priveste sprijinul direct pentru producatorii agricoli din Romania, a anuntat reprogramarea lansarii celor doua scheme de ajutor de minimis dedicate productiei de usturoi si cartof pentru inceputul anului 2026.
Decizia a fost luata in contextul in care, in perioada elaborarii actelor normative necesare, Romania a fost guvernata de un Executiv interimar fara puteri decizionale complete. Astfel, procedurile de avizare interministeriala nu au putut fi finalizate, intarziind lansarea acestor scheme.
Apropierea finalului campaniei de recoltare face ca implementarea in aceasta perioada sa fie mai putin eficienta, iar MADR considera ca o lansare la inceputul anului viitor va asigura o derulare coerenta si predictibila, aducand beneficii reale fermierilor. Aceasta amanare reflecta totodata o gestionare responsabila a resurselor publice, mentinand echilibrul bugetar fara a compromite obiectivul de sprijinire a agriculturii romanesti.
Ministrul Florin-Ionut Barbu a reiterat angajamentul MADR de a prioritiza finantarea schemelor care raspund nevoilor reale ale producatorilor agricoli si care au un impact direct asupra calitatii vietii oamenilor. Acest demers vizeaza crearea unui mediu sustenabil si echitabil pentru fermieri, promovand in acelasi timp competitivitatea Romaniei in cadrul pietei europene agroalimentare.