PPC Energy anunta in mod oficial faptul ca, prin filiala Retele Electrice Romania a demarat o initiativa care vizeaza in treaga tara, iar asta pentru ca a demarat noua licitatie publicata in SEAP cu o valoare maxima estimata de peste 32 milioane lei fara TVA.
PPC Energy spune ca scopul acestei initiative este achizitia de cabluri electrice de inalta tensiune si accesorii necesare pentru proiectele de modernizare si mentenanta a retelei de distributie, asigurand astfel cresterea rezilientei si fiabilitatii sistemului energetic.
PPC Energy afirma ca aceasta licitatie vizeaza consolidarea capacitatii retelei de a face fata riscurilor generate de schimbarile climatice, precum si imbunatatirea calitatii alimentarii cu energie. Investitiile in infrastructura retelei reprezinta o directie strategica pentru companie si reflecta angajamentul fata de comunitatile deservite. Accesul permanent la energie electrica constituie un pilon esential pentru dezvoltarea economica si bunastarea populatiei.
Mihai Peste, Director General al Retele Electrice Romania, a subliniat importanta acestui demers. El a declarat ca „Prin aceasta licitatie ne propunem sa asiguram un nivel ridicat de siguranta si continuitate in alimentarea cu energie, contribuind la reducerea impactului intreruperilor si la satisfacerea cererii tot mai ridicate a consumatorilor.” Declaratia reitereaza focusul PPC Energy pe sustenabilitate si eficienta operationala.
In cadrul licitatiei, PPC Energy va achizitiona cablu electric cu izolatie din polietilena reticulata (XLPE) de 110 kV, impreuna cu o serie de accesorii esentiale. Printre acestea se numara mansoane pentru cabluri subterane de inalta tensiune, terminale de cablu pentru statii GIS, cutii de transpunere si deconectare a ecranelor cablurilor, precum si alte componente necesare proiectelor de upgrade si intretinere a retelelor urbane si regionale.
Ce Initiativa a Anuntat PPC Energy pentru Clienti si cum Afecteaza Reteaua din Romania
Cantitatea minima de cablu de inalta tensiune vizata prin licitatie este de 37.000 de metri liniari, o lungime comparabila cu aproximativ 370 de terenuri de fotbal plasate unul dupa altul. In schimb, cantitatea maxima de 60.100 de metri liniari corespunde distantei dintre Bucuresti si Ploiesti. Aceste repere ajuta PPC Energy sa comunice mai clar amploarea proiectelor sale.
Initiativa lansata pe SEAP face parte dintr-un plan amplu al PPC Energy de investitii in infrastructura energetica. Obiectivele principale includ reducerea pierderilor tehnologice, imbunatatirea calitatii serviciilor si cresterea capacitatii de distributie a energiei. Accentul cade in special pe zona metropolitana Bucuresti-Ilfov, unde integrarea surselor regenerabile in retea devine din ce in ce mai importanta pentru stabilitatea si eficienta sistemului.
Pentru anul 2025, PPC Energy a alocat un buget de peste 730 milioane lei pentru continuarea proiectelor de modernizare. Planurile includ digitalizarea retelei de distributie, implementarea de solutii smart grid si pregatirea infrastructurii pentru noile provocari ale tranzitiei energetice. Compania mizeaza pe tehnologii avansate si procese operationale optimizate pentru a raspunde cererilor tot mai complexe ale consumatorilor.
Pe langa resursele proprii, PPC Energy va implementa proiecte finantate prin Programul Operational Infrastructura Mare si Fondul pentru Modernizare in regiunile Banat, Dobrogea si Muntenia. Valoarea estimata a acestor investitii se ridica la 1,4 miliarde lei, din care aproximativ 340 milioane lei sunt asigurate din capital propriu. Calendarul prevede finalizarea lucrarilor intre 2026 si 2029.
Pana la sfarsitul anului 2025, filiala din Romania a grupului PPC Energy estimeaza instalarea a aproape doua milioane de contoare inteligente, cel mai mare volum atins de un operator de distributie in tara. Reteaua Retele Electrice Romania se intinde pe 134.000 de kilometri in Muntenia, Banat si Dobrogea, cu 289 de statii de transformare si peste 25.000 de posturi de transformare. Prin aceste eforturi, PPC Energy reconfirma pozitia sa de lider in modernizarea si digitalizarea infrastructurii electrice din Romania.