Ministrul Sanatatii, Alexandru Rogobete, a anuntat pregatirea semnarii unui nou ordin care modifica Anexa nr. 1 la Ordinul comun al ministrului Sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 564/499/2021, document esential pentru aprobarea protocoalelor terapeutice.
Ministrul Sanatatii afirma in mod oficial faptul ca masura vine in contextul actualizarii permanente a listei denumirilor comune internationale ale medicamentelor prescrise cu sau fara contributie personala in sistemul de asigurari sociale de sanatate.
Alexandru Rogobete, explica faptul ca modificarea anexei are ca scop alinierea protocoalelor terapeutice la realitatile epidemiologice si la evolutia nevoilor pacientilor. Noua anexa aduce clarificari privind medicamentele imunologice folosite pentru producerea imunitatii active, precum si pentru preventia bolilor transmisibile, listele fiind actualizate conform recomandarilor internationale.
Anexa initiala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 474 si 474 bis in data de 6 mai 2021, a fost supusa de-a lungul timpului unor completari si modificari, menite sa adapteze prevederile la noile protocoale terapeutice si la normele metodologice privind implementarea acestora. In textul prezentului ordin, se precizeaza ca modificarea anexei nr. 1 este parte integranta din ordinul ministerial si isi produce efectele de la data publicarii.
Ministrul Sanatatii subliniaza ca documentul reglementeaza lista denumirilor comune internationale corespunzatoare medicamentelor de care beneficiaza asiguratii, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala. De asemenea, include si denumirile medicamentelor acordate in cadrul programelor nationale de sanatate aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 720/2008.
Prin actualizarea listei, autoritatile urmaresc imbunatatirea accesului pacientilor la terapii de ultima ora si optimizarea cheltuielilor publice in domeniul farmaceutic.
Alexandru Rogobete a subliniat ca nivelul de compensare pentru fiecare categorie de varsta si pentru fiecare segment de risc este stabilit in Ordinul ministrului Sanatatii nr. 3120/2023. Acesta defineste grupele populationale care beneficiaza de prescrierea, eliberarea si decontarea in regim de compensare a medicamentelor imunologice, asigurand un cadru clar pentru practicienii medicali si farmacisti.
Prin integrarea prevederilor din ordinul 3120/2023, se urmareste asigurarea echitatii in accesul la tratamente costisitoare, in special in ceea ce priveste vaccinurile si produsele biologice pentru prevenirea bolilor transmisibile. Practicienii trebuie sa se conformeze protocoalelor actualizate pentru a prescrie si elibera medicamente in regim de compensare, fara a supraaglomera bugetele locale de asigurari de sanatate.
Ministrul Sanatatii spune ca actualizarea anexei vine dupa o serie de consultari cu specialisti din domeniul epidemiologiei si al farmacologiei, precum si cu reprezentanti ai pacientilor. Scopul este acela de a raspunde prompt la schimbarile survenite in peisajul medical global si de a intelege mai bine necesitatile grupurilor vulnerabile. Ministerul Sanatatii a promis ca va continua sa adapteze protocoalele, in functie de evolutia bolilor transmisibile si de aparitia de noi molecule terapeutice.
Reprezentantii Casei Nationale de Asigurari de Sanatate vor publica in scurt timp ghiduri metodologice actualizate, menite sa sprijine personalul medical in implementarea modificarii. Farmacistii si medicii de familie sunt invitati sa consulte noile protocoale si sa verifice periodic lista denumirilor comune internationale aprobate, pentru a se asigura ca retetele sunt conforme cu ultimele reglementari.
In contextul pandemiei si al amenintarilor epidemiologice emergente, masurile adoptate sunt menite sa consolideze capacitatea sistemului de sanatate de a raspunde rapid. Modificarea anexei nr. 1 reprezinta un pas important spre eficientizarea accesului la medicamente critice si spre responsabilizarea tuturor actorilor implicati in circuitul farmaceutic.
Cu acest nou ordin, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate reafirma angajamentul de a proteja sanatatea publica si de a facilita accesul la tratamente moderne. Implementarea noilor protocoale terapeutice va fi monitorizata de autoritati, pentru a evalua impactul asupra pacientilor si pentru a ajusta in continuare politicile farmaceutice.