O operatiune transfrontaliera desfasurata in dimineata zilei de 11 iulie a scos in evidenta eficienta schimbului de informatii dintre autoritatile de frontiera din Romania si cele din Republica Moldova. Datorita alertei primite din partea colegilor moldoveni, politistii de frontiera din cadrul Sectorului Radauti Prut – ITPF Iasi au intervenit operativ pe ambele maluri ale raului Prut si au impiedicat traversarea ilegala a granitei de stat de catre sase persoane de origine afro-asiatica.
Potrivit datelor comunicate de Politia de Frontiera Romana, grupul era format din cetateni provenind din Sri Lanka si Irak. Acestia incercau sa ajunga in Uniunea Europeana, intentionand sa continue calatoria spre un stat din vestul Europei. Migrantii au fost surprinsi in apropierea raului Prut, in momentul in care se pregateau sa incerce traversarea apei spre teritoriul romanesc.
Tot in cadrul aceleiasi actiuni coordonate, autoritatile romane au identificat si retinut doi cetateni romani care urmau sa preia migrantii si sa ii transporte ulterior spre vest. Cei doi barbati au stat la dispozitie intr-un autoturism parcat strategic, iar coordonatele locului de intalnire fusesera transmise in prealabil prin telefon. Politistii de frontiera au confiscat imediat autoturismul si au condus suspectii la sediu pentru audieri.
Interventia rapida a fost posibila numai printr-un schimb de date operativ si o coordonare stransa intre institutiile de supraveghere de pe cele doua maluri ale Prutului. Formalitatile necesare au fost indeplinite in cel mai scurt timp, iar migranti au fost preluati de autoritatile din Republica Moldova, in baza acordului de readmisie existent intre cele doua tari.
Ancheta continua sub aspectul savarsirii infractiunilor de trecere frauduloasa a frontierei de stat si trafic de migranti, urmand ca procurorii sa stabileasca cu exactitate responsabilitatile si circumstantele in care a fost organizata tentativa de migratie. Politia de Frontiera Romana subliniaza ca astfel de actiuni demonstreaza importanta cooperarii internationale in gestionarea fluxurilor migratorii ilegale si intarirea securitatii la granita.
Parteneriatul strategic Romania–Republica Moldova, reconfirmat luni, ramane unul dintre pilonii principali in mentinerea ordinii si sigurantei la frontiera comuna. Cele doua structuri de frontieră au dovedit, din nou, ca schimbul de informatii si misiunile comune reprezinta cele mai eficiente instrumente de prevenire a migratiei ilegale si de protejare a statului de drept.