Dragos Pislaru, ministrul Investitiilor si Proiectelor Europene (MIPE), a confirmat in mod oficial faptul ca autoritatile responsabile cu investitiile in Romania recunosc ca, in forma actuala, proiectele majore de infrastructura nu se vor putea finaliza inainte de august 2026.
Dragos Pislaru a facut aceasta declaratie in cadrul unei conferinte de presa, afirmand in acelasi timp ca stadiul tehnic al multor obiective din Planul National de Redresare si Rezilienta (PNRR) este inca insuficient, iar ritmul de lucru nu a asigurat progrese notabile.
Dragos Pislaru a atras atentia ca, desi autoritatile “stiu de mult” despre aceste intarzieri, nu s-a actionat eficient pentru a accelera demersurile. In consecinta, proiectele prioritare, in special segmentele de autostrada A7 si A8, care nu mai sunt eligibile pentru finantare din PNRR, necesita surse alternative.
“Asa cum am spus data trecuta, cautam surse alternative de finantare pentru proiectele prioritare, gen segmentele de autostrada din A7 si A8, care v-am spus ca nu mai sunt prinse in PNRR; asa cum au ramas, si asta este vestea buna, segmente pe care le finantam acum integral cu tot cu componenta nationala, ceea ce este o veste foarte buna pentru ca putem impinge foarte clar finalizarea lor”, a explicat Pislaru.
Dragos Pislaru a recunoscut existenta unor probleme de procedura in procesul de achizitii publice. Conform ministrului, unele erate ale documentatiei de achizitie nu au fost publicate in jurnalul oficial al Uniunii Europene, ceea ce contravine regulamentului european. Acest aspect ingreuneaza demersul de atragere a ofertelor si poate genera contestatii care intarzie si mai mult implementarea proiectelor.
In paralel, exista si situatii diferentiate in functie de stadiul contractelor. “Avem proiecte care sunt semnate doar contractele si nu se intampla nimic pe ele; in acele proiecte, evident, mai degraba inchizi contractele si astepti sa vezi alte surse de finantare”, a detaliat Pislaru. Totodata, sunt proiecte mature, aflate in faza de implementare, dar si altele care abia au demarat si care au un grad ridicat de importanta in ceea ce priveste modernizarea tarii.
Pentru a rezolva aceasta situatie, ministrul a anuntat o colaborare consolidata cu Ministerul Finantelor si Ministerul Dezvoltarii. “Deja am vorbit cu Ministerul de Finante, cu Ministerul de Dezvoltarii, vom avea un mecanism de prioritizare si de gasire a surselor alternative de finantare”, a afirmat Pislaru. El a mentionat ca, pe langa fondurile de coeziune si pe cele din fondul de modernizare, vor fi accesate resurse de la Banca Europeana de Investitii.
Dragos Pislaru a subliniat necesitatea verificarii “spatiului fiscal” disponibil si analiza fluxului de numerar pentru a planifica platile si a asigura sustenabilitatea financiara pe parcursul acestui an. Pislaru a admis ca, in trecut, colaborarea dintre MIPE si Ministerul de Finante “a cam scartait”: investitiile semnau contracte, iar Finantele se trezeau fara alocari bugetare. In opinia sa, mecanismul actualizat va preveni astfel de disfunctionalitati.
O veste importanta comunicata de ministru vizeaza pachetele fiscale 1 si 2, evaluate pozitiv de Comisia Europeana. “Echipa Comisiei Europene ne-a confirmat si aici, la Bucuresti, ca pachetul fiscal 1 si 2, care urmeaza, sunt gasite de catre Comisie ca, daca sunt implementate – ceea ce, evident, este asumarea acestui cabinet – rezolva problema traiectoriei fiscale, deci asta este iarasi o veste foarte buna”, a precizat Pislaru. Implementarea acestor masuri fiscale ar putea asigura stabilitatea macroeconomica necesara derularii proiectelor de investitii.
In concluzie, autoritatile de la MIPE pun accent pe gasirea de resurse alternative pentru continuitatea lucrarilor, pe respectarea procedurilor de achizitie si pe imbunatatirea cooperarii interministeriale, toate acestea in contextul evaluarii favorabile a Comisiei Europene privind masurile fiscale asumate de guvern.