Romania si Statele Unite au pus bazele unui parteneriat solid in domeniul energetic, menit sa asigure securitatea, independenta si dezvoltarea economica pe termen lung. Ministrul Energiei, Bogdan Ivan, a discutat recent cu Michael Dickerson, insarcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la Bucuresti, despre unul dintre cei mai ambitiosi piloni ai cooperarii: constructia centralei nucleare cu reactoare modulare de mici dimensiuni (SMR) de la Doicesti.
In cadrul intrevederii, Ivan a subliniat ca energia nucleara reprezinta o solutie strategica pentru Romania, oferind siguranta functionala, stabilitate a livrarilor si un pret corect al energiei, alaturi de emisii zero de gaze cu efect de sera. „Adoptarea tehnologiei SMR nu este doar o decizie energetica, ci un pas major catre transformarea in oportunitate de dezvoltare economica, formare profesionala si leadership regional”, a explicat ministrul.
Potrivit oficialului roman, proiectul de la Doicesti va genera, pe durata lucrarilor de amenajare si constructie, peste 2.000 de locuri de munca, iar dupa punerea in functiune a centralei vor exista mai mult de 230 de posturi permanente pentru operare si intretinere. Investitia este gandita pe un orizont de cel putin sase decenii, timp in care vor fi puse in valoare resursele umane prin programe de specializare, se vor consolida lanturile de aprovizionare locale si se vor revitaliza comunitatile din jurul obiectivului.
Romania vizeaza, totodata, pozitionarea ca hub european pentru productia, mentenanta si exploatarea reactoarelor modulare. In acest rol, tara noastra ar putea furniza expertiza tehnica si asistenta operativa altor state din regiune interesate de aceasta tehnologie. Initiativa face parte dintr-un angajament strategic mai larg cu Statele Unite, care, in opinia ministrului Ivan, „continua sa livreze rezultate concrete pentru viitorul energetic al Romaniei”.