Ministerul Educatiei, Daniel David, a publicat pe site-ul dedicat si in centrele de examen, rezultatele initiale ale probei scrise sustinute marti, 8 iulie, in cadrul examenului national de definitivare in invatamantul preuniversitar.
Ministerul Educatiei prin Anuntul facut de ministrul Educatiei, Daniel David, ofera o imagine detaliata asupra performantei cadrelor didactice care au aspirat la titularizarea definitiva si dreptul de practica in invatamant.
La proba scrisa s-au prezentat 9.169 de candidati, reprezentand 96,41% din totalul celor 9.510 inscrisi cu drept de participare. Sunt evaluate lucrarile depuse la 97 de discipline diferite, in 42 de centre de examen organizate la nivel national, cate un centru in fiecare judet. O prezenta atat de ridicata reflecta interesul crescut pentru obtinerea definitivarii, considerata un pas esential in cariera didactica.
Ministerul Educatiei afirma si ca, dintre candidatii prezenti, 311 s-au retras inainte de inceperea probei, iar opt au fost eliminati pe parcursul desfasurarii pentru tentativa de frauda. In plus, lucrarea unui profesor a fost anulata in perioada de evaluare, din cauza nerespectarii indicatiilor metodologice privind redactarea, mai exact semne distinctive care ar fi putut compromite obiectivitatea corecturii. Astfel, 8.849 de lucrari au fost supuse evaluarii si notarii.
Rezultatele finale ale corectarii au aratat ca 6.111 candidati au obtinut medii intre 7 si 10, ceea ce indica un nivel solid de pregatire. Dintre acestia, 40 de profesori au atins nota maxima, 10, iar 402 s-au situat in segmentul de performanta 9,50 – 9,99.
Ministerul Educatiei spune si ca, pe de alta parte, 622 de lucrari au fost notate sub 5, ceea ce inseamna ca acesti candidati nu vor promova examenul si vor trebui sa repete proba in anul urmator. In urma evaluarilor, 5.784 de cadre didactice, adica 65,36% din cei care si-au vazut lucrarile notate, au promovat examenul de definitivare si au dobandit dreptul de a practica in invatamantul preuniversitar.
Dintre acestia, 33 de profesori au obtinut media generala 10, valoare calculata pe baza ponderii de 70% acordate probei scrise in calculul mediei finale. Promovarea confera acestora stabilitate in cariera si posibilitatea de a evolua mai departe in sistemul educational.
Ministerul Educatiei sustine ca, pentru a se inscrie la examen, candidatii au trebuit sa indeplineasca in prealabil cateva conditii cumulative: cel putin un an de stagiu de predare in specialitate, calificativul „Bine” sau „Foarte bine” pentru anul scolar curent si o medie aritmetica de minimum 8 la inspectiile la clasa si evaluarea portofoliului profesional, fara a cobori sub nota 7 la oricare dintre probele respective.
Aceste criterii au fost stabilite de metodologia in vigoare pentru a garanta un nivel minimal de experienta si performanta profesionala. Proba scrisa reprezinta 70% din media finala a examenului de definitivare, restul de 30% fiind reprezentat de nota obtinuta la inspecții si portofoliu.
Ministerul Educatiei ne spune ca, pentru a fi declarat promovat, un candidat trebuie sa atinga o medie ponderata de minim 8. In acest mod, se asigura ca profesorii definitivat la acest nivel au atins standarde inalte atat in practica pedagogica, cat si in cunostinte teoretice.
Dupa afisarea rezultatelor initiale, candidatii nemultumiti pot depune contestatii astazi, 15 iulie, pana la ora 20:00, si miercuri, 16 iulie, pana la ora 12:00, direct in centrele de examen sau prin e-mail, utilizand adresele listate in fiecare centru. Aceasta procedura permite reevaluarea lucrarilor si corectarea eventualelor erori de notare.
Ministerul Educatiei va face publice rezultatele finale pe 21 iulie, atat in centre, cat si pe pagina oficiala de internet, iar validarea definitiva a notelor prin ordin de ministru este programata in perioada 24 iulie – 14 august 2025. Acest calendar riguros subliniaza transparenta si seriozitatea cu care autoritatile gestioneaza procesul de definitivare, asigurand cadre didactice bine pregatite in invatamantul preuniversitar.