Doctorii Trag un Semnal de Alarma Serios cu Privire la Inteligenta Artificiala

Docotorii Trag Semnal Alarma Serios Privire Inteligenta Artificiala

Doctorii se confrunta cu o noua provocare: pacientii care vin cu diagnostice pregatite de inteligenta artificiala, insa aceste instrumente gresesc in aproape jumatate din cazuri, iar asta pune in mare pericol foarte multe persoane, din pacate.

Fenomenul “Doctor ChatGPT” ia amploare

Dupa mai bine de un deceniu in care lucratorii din domeniul sanatatii au avut de-a face cu fenomenul “Doctor Google”, o noua provocare a aparut in cabinetele medicale din intreaga lume. Pacientii apeleaza din ce in ce mai mult la ChatGPT si alte instrumente de inteligenta artificiala pentru a-si autodiagnostica problemele de sanatate, creand noi dificultati pentru medicii care trebuie sa gestioneze informatii adesea incorecte.

Aceasta tendinta a fost evidentiata intr-un studiu amplu realizat de compania Elsevier, care a chestionat 2.206 medici si asistente medicale din 109 tari. Cercetarea arata ca pacientii ajung din ce in ce mai des la consultatie cu idei preconcepute despre afectiunile lor, bazate pe raspunsurile oferite de sisteme de inteligenta artificiala.

Rata ridicata de erori genereaza probleme grave

Problema principala identificata de medici este ca modelele actuale de inteligenta artificiala “halucineza” – adica isi inventeaza propriile raspunsuri – in aproximativ 30 pana la 50% din cazuri, conform testelor recente. Aceasta rata ridicata de erori face ca informatiile oferite pacientilor sa fie adesea inexacte sau chiar periculoase.

In America de Nord, 34% dintre medicii care au raportat ca au timp limitat au mentionat ca pacientii vin cu numeroase intrebari bazate pe aceste surse digitale. La nivel global, acest procent a fost de aproximativ 22%, ceea ce arata ca fenomenul este raspandit pe toate continentele si adauga o povara suplimentara pentru lucratorii din domeniul sanatatii.

Autodiagnosticarea ar putea inlocui consulturile medicale

Situatia devine si mai ingrijoratoare prin faptul ca, potrivit declaratiilor lui Jan Herzhoff, presedintele diviziilor globale de sanatate ale Elsevier, peste 50% dintre medicii din Statele Unite prevad ca majoritatea pacientilor se vor autodiagnostica in loc sa consulte un profesionist medical in urmatorii trei ani.

Aceasta tendinta ar putea duce la situatii in care pacientii renunta complet la vizitele medicale, bazandu-se exclusiv pe sfaturile oferite de inteligenta artificiala.

Specialistii avertizeaza ca aceasta evolutie poate avea consecinte grave asupra sanatatii publice, mai ales tinand cont de faptul ca instrumentele actuale de inteligenta artificiala nu sunt suficient de precise pentru a inlocui expertiza medicala.

Medicii adopta ei insisi tehnologia

Paradoxul este ca, in timp ce medicii isi exprima ingrijorarile cu privire la utilizarea acestor instrumente de catre pacienti, tot mai multi dintre ei incep sa le foloseasca in propria practica. Studiul arata ca in ultimul an, procentul de medici si asistente medicale care au utilizat inteligenta artificiala intr-un cadru clinic a crescut semnificativ, de la 26% la 48%.

In prezent, medicii si asistentele medicale utilizeaza aceste instrumente in principal pentru identificarea interactiunilor medicamentoase potential daunătoare inainte de a scrie o noua reteta si pentru redactarea scrisorilor catre pacienti. Dintre medicii care au utilizat inteligenta artificiala, 50% folosesc instrumente generaliste precum ChatGPT sau Gemini, iar doar 22% apeleaza la instrumente specializate cu aceeasi frecventa.

Optimism pentru viitor, dar cu provocari

Medicii sunt optimisti in ceea ce priveste potentialul acestor tehnologii de a le eficientiza activitatea zilnica. Majoritatea respondenților la sondaj au prezis ca inteligenta artificiala le va economisi timp, va oferi diagnostice mai rapide si mai precise si va imbunatati rezultatele pacientilor in urmatorii trei ani. Piata de asistenta medicala bazata pe inteligenta artificiala este estimata sa ajunga la 868 de miliarde de dolari pana in 2030.

Implementarea acestor tehnologii ramane insa problematica. Doar aproximativ o treime dintre medici au declarat ca locul lor de munca ofera acces suficient la instrumente digitale si instruire in domeniul inteligenței artificiale. Doar 29% au afirmat ca institutiile lor ofera o guvernanta eficienta a acestor sisteme.

Pentru viitor, medicii considera esentiala asigurarea ca aceste instrumente sunt antrenate pe materiale de inalta calitate, evaluate de specialisti, 70% dintre medici si 60% dintre asistente medicale considerand acest aspect vital pentru siguranta pacientilor.

author avatar
Constantin Spiridon
Cu o experienta de peste 10 ani in presa scrisa, scriu despre cele mai importante evenimente din Romania si lumea intreaga, cu un accent pe stirile de ultima ora privind evenimentele de impact pentru vietile oamenilor.