Ilie Bolojan, prim-ministrul României, a anuntat noi reforme ca parte a măsurilor de austeritate din 2025, iar confirm informațiilor dezvăluite de către Guvernul României, în centru conferinței de astăzi vor fi companiile de stat, care trebuie să treacă prin reorganizări din cauza risipei uriașe de bani publici.
Ilie Bolojan a anunțat inclusiv în cursul zilei de ieri o serie de măsuri de austeritate vizând sistemul medical din România, însă având în vedere că România are nevoie de o reorganizare majoră la nivel administrativ, este de așteptat ca multe alte măsuri să fie anunțate în perioada următoare de către autorități.
- Un element important este gestionarea corectă a companiilor de stat. Având în vedere că gestionarea acestor companii are un impact economic important, cum e cea din zona de energie. Orice câștig din administrarea acestora e un câștig important pentru țara noastră și bugetul de stat.
- Orice reducere de subvenții este o economie în plus. Orice profit suplimentar pe care îl fac prin reducerea cheltuielilor înseamnă o capacitate de investiții mai mare.
- Buna administrare a companiilor este unul dintre elementele importante din acest al doilea pachet.
- Aceste măsuri vizează câteva aspecte importante care țin de buna administrare. În primul rând, asigurarea transparenței în gestionarea companiilor de stat. Toate ministerele vor publica date despre cine administrează aceste companii, ce câștiguri au. Acest lucru nu cred că este o rușine pentru cei care le conduc, ca datele să fie publice. E un lucru de normalitate.
- Al doilea element: ține de partea de management a companiilor. Lucru care va fi rezolvat prin modificări de legislație, atât în ceea ce privește numărul de membri, cât și plafonarea unor câștiguri. Avem o situație în care abuzând de prevederi legale de la valori rezonabile de câștiguri s-a ajuns într-o perioadă scurtă la limitele maxime, ceea ce a creat o nemulțumire în opinia publică.
- Indicatorii de perfoermanță vor fi revizuiți de fiecare minister, pentru a se verifica dacă sunt relevanți sau superficiali. Cu siguranță în multe locuri acești indicatori nu sunt relevanți. Noii indicatori fie vor fi acceptați de conducătorii acestor companii – ceea ce înseamnă că sunt oameni de bună credință. În condițiile în care nu vor accepta acești indicatori înseamnă că sunt niște probleme legate de profesionalismul lor. Vom uza de toate prevederile legale pentru ca cei care nu acceptă să plece.
- AMEPIP trebuie întărit, astfel încât la finalul verii să avem o agenție funcțională, pentru că buna administrare a companiilor din România este o necesitate.