Ciprian Şerban, ministrul Transporturilor, a oferit ieri o radiografie a stadiului lucrărilor la tronsonul semi-inelului nordic al autostrăzii A0, evidenţiind atât progresele notabile, cât şi blocajele care ameninţă finalizarea proiectului în termenele asumate.
„Pe lotul 4, între Pantelimon şi Glina, constructorul român înregistrează un avans considerabil – 75% din lucrări este deja finalizat”, a subliniat ministrul. Această performanţă le pune jaloane clare celor implicaţi, demonstrând că mobilizarea echipelor naţionale poate accelera ritmul de execuţie.
În contradicţie cu situaţia de pe lotul 4, lucrările pe lotul 3 (Afumaţi–Pantelimon) avansează cu dificultate. „Constructorul chinez a atins un stadiu de doar 53% şi continuă să acumuleze întârzieri”, a atras atenţia Şerban.
Nemulţumit de ritmul lent, ministrul a ţinut să îl avertizeze personal pe şeful de şantier responsabil de acest sector: „Dacă mobilizarea nu creşte, există riscul clar ca lucrările să nu fie finalizate anul acesta, aşa cum prevede contractul.” În caz contrar, firmei i se vor aplica certificate negative intermediare şi penalizări pentru fiecare zi de întârziere.
Problema este cu atât mai gravă cu cât deschiderea circulaţiei pe lotul 3 este condiţie esenţială pentru punerea în valoare a lotului 4. „Dacă lotul 3 nu va fi deschis până la finele acestui an, finalizarea anticipată, în această toamnă, a lotului 4 nu va aduce niciun beneficiu real. Tronsonul de circa 13 kilometri rămâne izolat şi nefuncţional”, a explicat ministrul, avertizând că eficienţa investiţiei depinde de coerenţa lucrărilor pe ambele segmente.
Ciprian Şerban a anunţat şi deblocarea oficială a lotului Chiribiş–Biharia, parte a Autostrăzii Transilvania. Compania Naţională de Investiţii Rutiere (CNIR) a emis ordinul de începere a lucrărilor, astfel că constructorii pot demara activitatea imediat, cu aproape șase luni înainte de termenul contractual. Lotul 3C2, cu o lungime de 28,5 kilometri, traversează judeţul Bihor şi va fi executat de asocierea Precon Transilvania–Citadina 98, în termen de 18 luni.
Pentru a accelera încă de la debut şantierul, CNIR a avizat un tronson prioritar de 8,5 kilometri, pe care constructorii se vor concentra în primele etape. Proiectul este finanţat în întregime din fonduri europene nerambursabile, prin Fondul de Coeziune din Programul Operaţional Transport 2021–2027, având o valoare totală de 785 milioane de lei şi un calendar de implementare care prevede şase luni pentru proiectare şi 18 luni pentru execuţie.
Finalizarea celor două loturi aflate deja în lucru, între Suplacu de Barcău şi Biharia, va permite circulaţia neîntreruptă pe aproximativ 74 de kilometri, de la Nuşfalău, în judeţul Sălaj, până la punctul de frontieră Borş II. „Această realizare va aduce un progres real pentru conectivitatea regională şi va stimula dezvoltarea economică în Transilvania. Continuăm să accelerăm marile proiecte de infrastructură cu responsabilitate şi respect pentru angajamente”, a concluzionat ministrul.