Măsurile Reactive ale Ministrului Educaţiei la Reformele Fiscal-Bugetare Anunțate de Guvernul României

Măsurile Reactive Ministrului Educaţiei Reformele Fiscal-Bugetare Anunțate Guvernul României

Ministrul Educaţiei, Daniel David, intr-un demers menit să atenueze efectele crizei fiscal‑bugetare asupra sistemului educaţional şi de cercetare, a anunţat miercuri o serie de măsuri care vizează atât debirocratizarea, cât şi modernizarea digitală a instituţiilor de învăţământ şi de cercetare‑dezvoltare‑inovare.

Ministrul Educaţiei, într‑o declaraţie oficială, ministrul a subliniat că aceste intervenţii, unele operaţionale pe termen imediat, altele proiectate pentru orizonturi medii, se aliniază angajamentelor asumate în Raportul QX, document‑cadru al reformelor planificate de minister.

„În contextul implementării măsurilor de control al impactului negativ al crizei fiscal‑bugetare asupra educaţiei‑cercetării și în anticiparea implementării reformelor angajate prin Raportul QX, urmărim luarea unor măsuri – unele imediate, altele pe termen mediu –, pentru debirocratizare‑simplificare și digitalizarea activităților în unitățile de educație și de cercetare‑dezvoltare‑inovare.

Cu referire la activitatea cadrelor didactice/de cercetare, personalului de conducere, elevilor/studenților și personalului administrativ. Urmărim un impact asupra eficienței, dar și asupra calității vieții și satisfacției profesionale la locul de muncă”, a explicat Daniel David.

Ministrul Educaţieispune că analiza internă a procedurilor birocratice va fi consolidată prin implicarea directă a celor afectaţi de aceste reglementări. Astfel, propunerile venite din rândul profesorilor, cercetătorilor, managerilor de unităţi, studenţilor sau reprezentanţilor personalului administrativ vor alimenta deciziile ministerului și vor contribui la ajustarea intervențiilor.

Daniel David a subliniat că, deşi evaluările tehnice sunt necesare pentru fundamentarea proiectelor, „sugestiile celor implicaţi direct fac demersul de faţă mai relevant”.

Pentru a încuraja o participare cât mai largă și diversă, ministerul a deschis o platformă de dialog prin intermediul adresei de e-mail a ministerului. În mesajele transmise, cei interesaţi sunt invitaţi să detalieze propunerile lor după trei repere: reducerea birocraţiei și simplificarea procedurilor interne, digitalizarea proceselor administrative și educaţionale şi orice alte recomandări pe care le consideră utile.

Totodată, fiecare expeditor este rugat să specifice poziţia ocupată în sistemul educaţional sau de cercetare şi tipul unităţii din care face parte – fie că este vorba despre o şcoală, o universitate ori un institut de cercetare.

Calendarul oficial al consultării prevede că propunerile expediate în perioada 23 iulie – 15 august 2025 vor fi prioritare în primele etape de analiză și decizie. Daniel David a menționat, însă, că platforma va rămâne activă şi după această dată, astfel încât orice sugestie, indiferent de momentul transmiterii, să fie luată în considerare în cadrul procesului de reformă.

„Ne dorim un dialog continuu şi o colaborare reală cu actorii din teren, pentru ca schimbările propuse să răspundă nevoilor reale ale comunităţilor şcolare şi universitare”, a adăugat ministrul.

Măsurile de debirocratizare vizează, între altele, simplificarea circuitelor de avizare a documentelor curente, reducerea numărului de formulare obligatorii și optimizarea procedurilor de raportare. În același timp, spre digitalizare se îndreaptă eforturi de implementare a unor platforme integrate care să permită gestionarea online a planurilor de învăţământ, a dosarelor de cercetare și a fluxurilor financiare.

Potrivit Daniel David, aceste schimbări vor spori nu doar eficienţa operaţională, ci și satisfacţia profesională, un aspect esenţial pentru atragerea și menţinerea cadrelor valoroase în sistem.

Prin acest apel la consultare, Ministerul Educaţiei şi Cercetării îşi reafirmă angajamentul de a transforma provocările bugetare într-o oportunitate de modernizare structurală, recunoscând rolul esenţial al fiecărui participant în conturarea viitorului educaţiei şi cercetării româneşti.

author avatar
Redactia iDevice.ro