Ministrul Mediului, Diana Buzoianu, a publicat o in formare nouă pentru românii din întreaga țară, încercând să aducă în atenția tuturor oamenilor un bilanș la o lună de la preluarea mandatului, în care a condus instituţia cu obiectivul de a demonstra că guvernarea performantă în domeniul mediului înseamnă acţiuni concrete, nu doar vorbe.
„Am intrat în minister cu o singură direcţie clară: să livrăm rezultate reale, nu doar promisiuni. În prima lună am început cu urgenţele: controale, transparenţă, reformă. Urmează etapa cea mai grea, dar şi cea mai importantă: să construim un sistem care protejează mediul, respectă legea şi lucrează în slujba oamenilor”, a declarat Diana Buzoianu.
Ministrul Mediului afirmă că primul pas strategic anunţat de ministru a vizat consolidarea capacităţii de control în teritoriu. „Am demarat controale interjudeţene la toate gropile de gunoi municipal şi am aplicat amenzi în valoare de peste 1,8 milioane de lei pentru operatorii care au încălcat legislaţia de mediu.
Prin această măsură, ne-am propus nu doar să sancţionăm, ci să prevenim incendiile şi să consolidăm responsabilitatea celor care gestionează deşeurile”, a explicat Buzoianu. În paralel, echipele de inspectori au fost mobilizate pentru a verifica respectarea normelor de prevenire a incendiilor, într-un context în care temperaturile ridicate ameninţă zonele vulnerabile.
Un accent deosebit a fost acordat tranziţiei către transportul ecologic. „Am alocat 200 de milioane de lei programului Rabla pentru persoane fizice, cu scopul de a susţine achiziţia de vehicule mai puţin poluante şi de a reduce emisiile de carbon în marile aglomerări urbane”, a subliniat ministrul.
Totodată, prin componenta de mediu a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a fost publicat public stadiul implementării proiectelor şi au fost identificate riscurile ce pot genera penalităţi, precum şi responsabilităţile şi soluţiile necesare pentru evitarea acestora: „Transparenţa pe fonduri europene este esenţială pentru credibilitatea şi eficienţa investiţiilor în protecţia mediului”.
Ministrul Mediului explică și că reforma instituţională a reprezentat o altă direcţie prioritară. „Am restructurat Romsilva, am redus cheltuielile nejustificate şi am redirecţionat resursele către personalul activ în teren, acolo unde se desfăşoară efectiv lucrările de protejare a pădurilor”, a precizat ministra.
În aceeaşi logică de consolidare a capacităţii de control, a fost iniţiat procesul legislativ pentru dotarea inspectorilor de mediu cu bodycam‑uri. „Echipamentele video integrate vor spori siguranţa inspectorilor şi vor garanta transparenţa misiunilor de control”, a adăugat Diana Buzoianu.
În încheiere, ministrul Mediului a reafirmat angajamentul pentru modernizarea administraţiei de mediu şi pentru adoptarea unor politici de gestionare sustenabilă a resurselor de apă, creşterea capacităţii de reciclare şi adaptarea la schimbările climatice. După 30 de zile, Diana Buzoianu transmite mesajul că urmează o muncă de lungă durată, bazată pe responsabilitate, lege şi rezultate palpabile pentru cetăţeni și natură.