Meta Vrea să Intre pe Piața Smartwatch-urilor, ce Produs Pregătește

meta smartwatch

Meta pregătește o nouă ofensivă pe piaţa dispozitivelor wearable, anunţând lansarea primului său ceas inteligent, conceput pentru a completa strategia deja extinsă în metavers. După succesul neaşteptat al ochelarilor Ray‑Ban cu AI integrat, compania condusă de Mark Zuckerberg îşi diversifică portofoliul cu un gadget menit să se diferenţieze de oferta Apple, Samsung sau Google.

Noul ceas Meta va fi destinat unui segment demografic diferit, utilizatorii beneficiind de funcţii unice şi un design care să le accentueze legătura cu realitatea augmentată.

Sursele interne indică faptul că smartwatch‑ul Meta va integra camere performante, o mişcare strategică prin care producătorul îşi propune să intensifice interacţiunea cu metaversul.

În timp ce majoritatea ceasurilor inteligente se concentrează pe sănătate, notificări şi aplicaţii standalone, Meta are în vedere un ecosistem în care ceasul devine extensia ochelarilor AR, a căror primă iteraţie ar putea debuta chiar la sfârşitul acestui an. Astfel, utilizatorii vor putea surprinde clipuri scurte direct de pe încheietură şi le vor putea transmite instant către mediul virtual al Meta.

Această abordare nu este complet inedită – Samsung a experimentat prima cameră încorporată într-un ceas Galaxy Gear, lansat în 2013. Deşi calitatea imaginii a fost modestă la acea vreme, progresul tehnologic din ultimii ani justifică revenirea la acest concept. Meta mizează pe progresele în micro­optică şi algoritmi de procesare AI pentru a oferi o experienţă superioară, poziţionându‑se astfel în fruntea unui segment de piaţă aflat în plină expansiune.

Reuşita ochelarilor inteligente Ray‑Ban, echipate cu inteligenţă artificială marca Meta, a fost suficient de semnificativă pentru a determina restructurarea diviziei de realitate virtuală. În consecinţă, resursele financiare şi umane au fost realocate pentru accelerarea dezvoltării de produse wearable. Mark Zuckerberg susţine că ochelarii AR reprezintă viitorul smartphone-urilor, iar ceasul inteligent serveste drept dispozitiv complementar, menit să reducă dependenţa de telefonul mobil.

În replică, Apple a intensificat eforturile de cercetare pentru integrarea camerelor în Apple Watch, iar Google împreună cu Samsung au lansat Project Moohan – un program în stadiu experimental menit să testeze interesul consumatorilor pentru ceasuri inteligente dotate cu funcţii avansate de captură video. Tim Cook, CEO-ul Apple, ar fi „obsedat” de ideea de a-i depăşi pe cei de la Meta, în timp ce echipa Google‑Samsung explorează soluţii hibride de conectivitate cu viitoarele ochelari AR.

În ciuda entuziasmului, rămâne de văzut în ce măsură sincronizarea constantă între ochelari şi ceas va diminua fricţiunile din utilizarea zilnică a tehnologiei. Nu este suficient să scoţi gadgeturi din buzunar; Meta pariază pe fluiditatea experienţei hands‑free. Dacă strategia va da roade, piaţa wearable va suferi o nouă transformare, iar Meta va consolida percepţia că inovaţia în metavers nu cunoaşte limite.