- Ministrul Sanatatii insista ca mancarea de spital este terapie, nu moft.
- Proiectul Gustos si Sanatos aduce bucurie copiilor internati.
- Spitalul de Pediatrie din Pitesti devine exemplu de management responsabil.
Ministrul Sanatatii, Alexandru Rogobete, subliniaza ca felul in care este pregatita masa in spital spune totul despre respectul fata de pacient. Pentru Ministrul Sanatatii, mancarea servita bolnavilor nu este un detaliu secundar, ci parte din tratament, o terapie nutritionala. El atrage atentia ca modul de preparare, servire si prezentare a meniurilor arata grija, demnitatea si responsabilitatea intregului sistem fata de oameni.
Ministrul Sanatatii afirma ca este incurajator sa vada tot mai multe spitale care investesc in bucatarii, meniuri adaptate si conditii decente de servire. „Mancarea din spital nu este un moft, este terapie si respect pentru pacient”, transmite Ministrul Sanatatii, insistand ca acest element trebuie tratat la fel de serios ca o procedura medicala.
Semnalele pacientilor si presiunea pentru schimbare
Chiar daca exista progrese, Ministrul Sanatatii recunoaste ca sunt in continuare unitati unde lucrurile nu stau bine. El explica faptul ca, zilnic, ajung la Minister mesaje prin formularul electronic al pacientului, iar aceste sesizari ii arata ca problema mancarii din spital este reala. Ministrul Sanatatii ii indeamna pe oameni sa continue sa semnaleze situatiile in care mancarea este slaba calitativ sau lipsita de respect, pentru ca astfel se poate crea presiune pentru schimbare.
In acelasi timp, Ministrul Sanatatii considera esential sa fie prezentate si exemplele care functioneaza. Potrivit acestuia, fiecare spital care ofera o masa decenta ridica standardul la nivel national. Ministrul Sanatatii subliniaza ca nu vorbim doar despre portii mai aspectuoase, ci despre o abordare matura a terapiei nutritionale in spitale.
Gustos si Sanatos: bucurie pentru copiii internati
Unul dintre proiectele mentionate de Ministrul Sanatatii este „Gustos si Sanatos”, derulat de Asociatia „Din grija pentru copii”. In cadrul acestei initiative, Chef Radu Darie gateste impreuna cu micii pacienti preparate gustoase si totodata sanatoase. Pentru bucatar este un gest simplu, dar, asa cum remarca Ministrul Sanatatii, pentru copii inseamna enorm: atentie, normalitate si speranta.
Ministrul Sanatatii vede in astfel de proiecte dovada ca mancarea poate deveni un moment de reconectare emotionala, nu doar o rutina zilnica. El sugereaza ca astfel se reconstruieste increderea in sistem.
Spitalul de Pediatrie din Pitesti, exemplu de urmat
Un exemplu concret prezentat de Ministrul Sanatatii este Spitalul de Pediatrie din Pitesti. Acolo, conducerea are excedent bugetar si a ales sa reinvesteasca resursele in reabilitarea sectiilor, in aparatura medicala si in imbunatatirea modului in care este servita mancarea. Pentru Ministrul Sanatatii, acest spital arata ca managementul responsabil poate transforma bugetul intr-un instrument de modernizare.
Ministrul Sanatatii cere ca, de la prima farfurie servita dimineata pana la ultima cina, mancarea din spital trebuie privita ca terapie si ca proba de respect fata de pacient. Acolo unde exista vointa si responsabilitate, se poate construi un standard in care gustos si sanatos merg mana in mana cu demnitatea bolnavilor.



















