DIGI, Orange, Vodafone: Decizia Importanta pentru Toti Romanii

DIGI, Orange, Vodafone eliminare

DIGI, Orange, Vodafone sunt cele 4 grupuri mari de telecomunicatii din Romania, iar de mai bine de un an de zile ele asteapta o decizie foarte importanta care priveste viitorul atat al lor, cat si al tarii. Mai exact, in urma deciziei Guvernului Romaniei de a adopta o lege care practic blocheaza Huawei de la a furniza echipamente 5G pentru DIGI, Orange, Vodafone fara acordul CSAT, acum aflam si cand ar trebui inlocuite cele actuale.

DIGI, Orange, Vodafone ar avea la dispozitie 5 ani de zile sa scape de echipamentele 5G pe care le-au folosit in retelele lor, si sa le inlocuiasca cu altele care sa nu fie fabricate de catre Huawei. DIGI, Orange, Vodafone au echipamente 5G produse de catre Huawei, toti operatorii cumparandu-le de la chinezi pentru ca sunt ieftine si ofera perfomante decente, insa statul roman ii cam obliga sa renunte la ele din cauza problemelor majore de securitate.

DIGI, Orange, Vodafone: Decizia Importanta pentru Toti Romanii

DIGI, Orange, Vodafone vor trebui in 5 ani sa scape de aceste echipamente, iar operatorii s-au plans impreuna cu Huawei ca asta ar aduce costuri colosale pentru companii, desi in realitate costurile nu sunt chiar asa cum par. Presedintele Comisiei pentru Tehnologia Informatiei spune ca echipamentele folosite de catre DIGI, Orange, Vodafone se uzeaza oricum moral si fizic in 5 ani de zile, si ar trebui oricum inlocuite, asa ca plangerile lor sunt fara rost.

DIGI, Orange, Vodafone area practic un termen oferit si de catre Marea Britanie, sau alte tari, operatorilor proprii pentru a elimina echipamentele Huawei din retelele proprii si a le inlocui cu altele de la alte companii. In unele tari se impune si obligatia de a elimina inclusiv echipamentele 3G si 4G, dar in Romania DIGI, Orange, Vodafone vor trebui sa scape doar de cele 5G, astfel ca vor fi si costuri mult mai mici cu toata aceasta procedura.

DIGI, Orange, Vodafone urmeaza sa participe in urmatoarele luni la licitatia pentru frecventele care vor fi folosite pentru retelele 5G, insa nu vor putea utiliza vreun echipament Huawei in cazul lor.