Ordinul de Guvern al Ministrului Sanatatii de ULTIMA ORA cu Reguli Noi in Sistemul de Sanatate din Romania

Ordinul Guvern Ministrului Sanatatii ULTIMA ORA Reguli Noi Sistemul Sanatate Romania

Ministrul Sanatatii, Alexandru Rafila, a anuntat recent modificarea si completarea Ordinului nr. 63/2024 privind metodologia de monitorizare a prescrierii si eliberarii la nivel national a medicamentelor din categoria antibioticelor si antifungicelor de uz sistemic.

Ministrul Sanatatii explica faptul ca actul normativ, publicat in Monitorul Oficial nr. 41 din 17 ianuarie 2024, primeste o serie de revizuiri menite sa intareasca controlul asupra utilizarii antibioticelor cu risc crescut de dezvoltare a rezistentei antimicrobiene.

Printre noutati se numara actualizarea articolului 3, alineatul (4), care precizeaza ca eliberarea antibioticelor in regim de urgenta trebuie sa respecte procedura din Regulile de buna practica farmaceutica si recomandarile din Ghidul farmacistului pentru consiliere si eliberare in farmacia comunitara a dozei de antibiotic pentru 48 de ore.

Acest ghid, introdus ca Anexa 4, va fi un instrument practic pentru farmacisti, oferind indrumari stricte in situatiile in care nu exista prescriptie medicala (ghid disponibil integral in Ordin). O alta modificare esentiala o reprezinta introducerea a doua noi alineate, alineatele (5) si (6), la acelasi articol.

Conform alineatului (5), farmaciile comunitare vor inregistra, la nivel intern, informatii minimale despre pacient si tratament, inclusiv date de identificare (CNP sau cod asigurat), denumirea comuna internationala a medicamentului, forma farmaceutica, modul de administrare, cantitatea eliberata, diagnosticul si data eliberarii.

Ministrul Sanatatii subliniaza ca alineatul (6) instituie restrictia ca medicamentele marcate cu semnul „**” in Anexa 1 – adica acele antibiotice cu risc sporit, care fac obiectul clasificarii AWaRe in categoria Watch – sa nu mai poata fi distribuite prin farmaciile comunitare, ci exclusiv in spitale.

Prin aceste masuri, Ministerul Sanatatii isi propune sa consolideze transparenta si trasabilitatea consumului de antibiotice, pentru a contracara evolutia rezistentei antimicrobiene.

Este momentul sa fie privita cu maxima responsabilitate utilizarea antibioticelor. Fara un control riguros, exista riscul ca tratamentele esentiale sa devina ineficiente. Modificarile aduse Ordinului 63/2024 urmaresc tocmai sa creeze un sistem unitar de raportare si sa restrictioneze accesul la medicamentele cu potential ridicat de rezistenta.

Ministrul Sanatatii explica si ca actualizarea anexei 1 a Ordinului include, de asemenea, adaugarea a doua noi denumiri comune internationale de antibiotice, divizarea anumitor pozitii in functie de forma farmaceutica (oral si injectabil) si eliminarea marcajului „*” de la CLARITHROMYCINUM si ERYTHROMYCINUM, recunoscute de Organizatia Mondiala a Sanatatii in categoria Watch pentru consum monitorizat.

Aceste schimbari reflecta evolutia standardelor internationale si nevoia de a alinia legislatia romaneasca la recomandarile OMS privind supravegherea consumului de antibiotice.

In plus, introducerea Ghidului farmacistului in Anexa 4 pune la dispozitia personalului de farmacie instrumente practice pentru consilierea pacientilor, oferind criterii clare pentru eliberarea unei doze de antibiotic pentru 48 de ore in regim de urgenta, cand nu exista prescriptie.

Ministrul Sanatatii stabileste si ca acest ghid va contribui la reducerea consumului nejustificat de antibiotice si la cresterea responsabilitatii medicilor si farmacistilor in deciziile de tratament.

Noile prevederi vor intra in vigoare la publicarea ordinului in Monitorul Oficial, oferind astfel un cadru actualizat de functionare pentru farmacii si spitale. Implementarea lor se va face sub monitorizarea Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, care va raporta periodic Ministerului Sanatatii cu privire la respectarea normelor si efectele acestora asupra consumului de antibiotice in Romania.

author avatar
Redactia iDevice.ro