Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, a anuntat semnarea unui extrem de important contract care vizeaza lucrarile necesare pentru primul lot al Drumului Expres Arad Oradea, un document asteptat de administratiile locale si de industria transporturilor.
Sorin Grindeanu spune ca acest contract a fost parafat intre Compania Nationala de Administrare a Infrastructurii Rutiere si o asociere formata din antreprenori romani si ucraineni, iar valoarea agreata se ridica la 2,32 miliarde de lei fara TVA. Finantarea este asigurata prin Programul Transport 2021 2027, iar perioada de executie prevazuta in conditiile FIDIC rosu este de douazeci si patru de luni.
Lotul initial, lung de 33,7 kilometri, va include un pasaj de 727 de metri peste calea ferata si drumul comunal 77, doua parcari echipate fiecare cu cate trei statii de incarcare pentru autoturisme electrice, si patru noduri rutiere.
Sorin Grindeanu afirma ca primul nod va conecta drumul nou cu legatura Centura Oradea A3, al doilea se va situa la intersectia cu DC77, al treilea in zona localitatii Gepiu la intalnirea cu DN79, iar ultimul langa Salonta, unde traseul intersecteaza DJ795. Contractul mai prevede realizarea unui drum de legatura de 5,3 kilometri cu DN79.
Intregul Drum Expres Arad Oradea va masura 120,47 kilometri si este impartit in trei loturi. Pe langa portiunea detaliata astazi, Lotul 2 va avea 39,7 kilometri la care se adauga un tronson de zece kilometri pana la granita cu Ungaria, iar Lotul 3 va insuma 47,07 kilometri, completate de o conexiune de 2,9 kilometri catre zona industriala Arad Vest.
Sorin Grindeanu afirma ca noua artera va fi integrata in coridorul Via Carpathia, asigurand legatura rutiera dintre Marea Baltica, Marea Neagra si Marea Mediterana. In aceeasi conferinta de presa, Sorin Grindeanu a anuntat rezultatul licitatiei pentru lotul montan Miercurea Nirajului Sarateni al Autostrazii A8, denumita Autostrada Unirii.
O asociere de antreprenori romani si turci a fost declarata castigatoare, urmand sa construiasca 23,4 kilometri de autostrada, dintre care 1,07 kilometri de tuneluri. Contractul are o valoare de 2,98 miliarde de lei fara TVA si va fi finantat prin Programul Transport 2021 2027. Durata totala a proiectului este de treizeci de luni, dintre care sase luni pentru proiectare si douazeci si patru pentru executie.
Pe traseul acestui lot montan vor fi construite doua tuneluri bidirectionale, unul de 740 de metri in apropiere de Magherani si altul de 330 de metri langa Chibed, precum si doua ecoducte, primul peste DN13A si calea ferata, al doilea peste DN13 in zona Acatari. Potrivit ministrului, contractul va putea fi semnat peste zece zile, cu conditia sa nu fie depuse contestatii. Tunelurile si ecoductele vor asigura continuitate ecologica si siguranta sporita pentru toate categoriile de vehicule.
Tot astazi, Sorin Grindeanu a verificat santierul lotului trei al Autostrazii de Centura Bucuresti Sud, intre Bragadiru si Joita. Reprezentantul antreprenorului grec a dat asigurari ca pe 15 iunie 2025 traficul va fi deschis pe acest tronson, ultimul din sectiunea sudica a inelului A0. Odata inaugurata, legatura va permite deplasarea continua pe autostrada de la Constanta la Curtea de Arges prin A2, A0 si A1, precum si de la Constanta la Craiova prin A2, A1 si Drumul Expres 12.