Ministrul Educatiei, Daniel David, a facut o serie de afirmatii extrem de importante prin care a fost nevoit sa ofere raspunsuri oficiale si ferme pentru acuzatiile care au circulat in ultimele zile in mediul social. Intr-o declaratie adresata publicului si presei, oficialul a denuntat o serie de presiuni si manipulari insotite de stiri false menite sa submineze increderea in sistemul educational.
Ministrul Educatiei, spune ca discutiile despre concedieri, dificultati salariale si modificari de norme nu reflecta realitatea si sunt simple instrumente de dezinformare. Aceasta reactie vine intr-un context agitat in care falsele zvonuri au creat neliniste in randul cadrelor didactice si al specialistilor din invatamant.
Daniel David a subliniat ca fenomenul fake-news este deosebit de prezent in spatiul online, acolo unde informatiile neverificate sunt propagate rapid. El a atras atentia asupra tentativelor de a exploata emotii si temeri ale publicului pentru a distorsiona adevarul despre situatia din scoli si universitati.
Astfel, zvonurile despre concedieri de profesori si reduceri de salarii au fost asociate cu un presupus proiect de schimbare a normelor, etichetat de Daniel David drept un fals total. Oficialul a remarcat ca aceste practici reprezinta o jignire la adresa comunitatii educationale, care si-a dedicat eforturile imbunatatirii invatamantului.
Ministrul Educatiei explica si ca, desi problemele legate de finantare si salarizare sunt reale si vor fi abordate, orice asociere cu decizii drastice neconsultate este nereala. Ministrul a afirmat ca oamenii educatiei nu pot fi influentati prin astfel de manipulări si a cerut respect pentru profesionistii din sistem.
Intr-un apel catre cetateni, Daniel David a indemnat la responsabilitate si la participarea la vot, subliniind importanta exprimarii opiniilor in mod democratic. El a precizat ca indiferent de optiunea politica, prezenta la urne este esentiala pentru consolidarea dialogului intre autoritati si societate.
Totodata, ministrul a mentionat ca luni va prezenta un raport detaliat privind situatia din domeniu, invitand publicul sa participe la eveniment pentru a intelege evolutiile si propunerea de masuri.
Ministrul Educatiei afirma si ca raportul QX, care urmeaza sa fie lansat, include o sectiune de diagnostic bazata pe date statistice actualizate, in care specialistii din educatie si cercetare nu se asteapta la divergente majore in evaluarea starii sistemului.
Daniel David a explicat ca aceasta parte a raportului se bazeaza pe informatii concrete si analize riguroase, astfel incat concluziile vor reflecta fidel realitatea din unitatile de invatamant de toate nivelurile.
Partea de propuneri de reforme din Raportul QX cuprinde trei categorii de recomandari: unele ghidate de date, desi adesea se confrunta cu lipsa de cercetari suficiente pentru aplicarea exclusiv a politicilor bazate pe dovezi, altele inspirate din bune practici europene si internationale, si, nu in ultimul rand, perspective reflexive ale ministrului insusi.
Ministrul Educatiei a recunoscut ca in aceasta etapa pot exista viziuni diferite, dar a subliniat ca ele nu sunt neaparat incompatibile si pot fi integrate intr-o strategie comuna. Prin clarificarile facute, ministrul a incercat sa demonteze planurile de discreditare si sa restabileasca increderea in procesul educational.
Intr-o perioada marcata de provocari si schimbari la nivel global, autoritatile de la educatie doresc sa ofere transparenta si sa colaboreze cu toti actorii implicati. Ramane de vazut cum vor fi primite propunerile Raportului QX si daca dialogul initiat va conduce la adoptarea unor masuri sustenabile pentru imbunatatirea calitatii invatamantului.