Mircea Fechet, ministrul Mediului, aduce in imediata atentie a romanilor o initiativa foarte importanta, care va fi pusa in aplicare in toata tara, iar asta deoarece Programul Rabla Auto 2025 a inceput intr-o noua sesiune, care acum este dedicata exclusiv persoanelor juridice.
Mircea Fechet a declarat: „Deschidem inscrierile joi, 29 mai, de la ora 10.00, iar aplicatia va putea fi accesata pana la data de 27 noiembrie 2025 sau pana la epuizarea bugetului.” Aceasta perioada extinsa permite entitatilor interesate sa isi pregateasca din timp dosarele de inscriere.
Referitor la fondurile alocate, el a completat: „Avem fonduri de 60 milioane lei pentru autovehiculele cu propulsie termica si de 610 milioane lei pentru cele 100% electrice si plug-in hybrid.” Valoarea totala a bugetului reflecta angajamentul Guvernului de a sprijini tranzitia catre mobilitate verde.
Mircea Fechet afirma ca aplicatiile sunt adresate societatilor comerciale, asociatiilor, fundatiilor si altor persoane juridice de drept privat care intentioneaza sa isi reinnoiasca parcul auto. Categoriile eligibile includ atat firmele private, cat si organizatiile neguvernamentale cu statut de persoana juridica.
Pentru inscriere, solicitantii trebuie sa incarce in platforma Administratiei Fondului pentru Mediu cererea de finantare, cazierul fiscal si cele trei certificate de atestare fiscala emise de ANAF, de autoritatea locala unde se afla sediul si de AFM. Toate aceste documente trebuie sa fie emise si valabile la momentul depunerii.
Cererea de finantare va fi completata digital si semnata fie olograf, fie cu semnatura electronica calificata, conform regulamentului eIDAS, de catre reprezentantul legal al organizatiei sau de o persoana imputernicita in acest scop.
In ceea ce priveste certificatele de atestare fiscala in format electronic, acestea trebuie incarcate in aplicatie in forma originala, insotite de semnatura digitala a institutiei emitente, pentru a asigura integritatea si autenticitatea informatiilor.
Mircea Fechet a insistat ca, „toate documentele trebuie sa fie in termen de valabilitate la momentul inscrierii”, iar colegii de la AFM le vor verifica si vor anunta solicitantii direct in aplicatie daca dosarele sunt propuse spre aprobare sau spre respingere, in functie de respectarea criteriilor.
O persoana juridica poate solicita mai multe ecotichete printr-o singura cerere de finantare. Pentru aceasta editie, valoarea voucherelor a fost majorata astfel: 37.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou pur electric sau cu pila de combustie cu hidrogen.
Mircea Fechet afirma si ca 15.000 lei sunt oferiti pentru achizitionarea unui autovehicul nou plug-in hybrid sau a unei motociclete electrice, 12.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie hybrid si 10.000 lei pentru achizitionarea unui autovehicul nou cu sistem de propulsie termica, inclusiv motorizare GPL/GNC, sau a unei motociclete.
Mircea Fechet si-a exprimat speranta ca, „Atunci cand vom trage linie, sa vedem un apetit in crestere pentru autoturismele electrice, semn ca romanii prefera solutii de mobilitate sustenabile si ca Programul Rabla isi dovedeste eficienta in accelerarea tranzitiei verzi.” Acest obiectiv urmareste sa stimuleze adoptia tehnologiilor curate in transportul rutier.
La sesiunea de anul trecut pentru persoane juridice, parcul auto national s-a innoit cu 8.829 masini, potrivit datelor oficiale. Aceasta performanta pune bazele estimarilor pentru anul curent si ofera un indicator clar al impactului Programului Rabla in sectorul auto. Inscrierile se fac exclusiv online pe platforma AFM, iar primele rezultate vor fi comunicate incepand cu luna decembrie, conform programului estimativ.