Romania are un Potential Strategic URIAS, Anunturile Ministrului Energiei pentru Exploatarea sa

Romania Potential Strategic URIAS Anunturile Minsitrului Energiei Exploatarea sa

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a declarat ca “Marea Neagra ofera Romaniei un potential energetic strategic, pe care avem responsabilitatea sa-l valorificam.” El a adaugat ca demersurile initiate urmaresc sa transforme acest potential intr-o resursa reala pentru securitatea energetica a Romaniei, in conditiile in care asigurarea stabilitatii si independentei energetice reprezinta o prioritate majora in politica nationala.

Ministrul Energiei a precizat ca fiecare pas va fi sustinut de analize riguroase si consultari cu specialisti din diverse domenii, pentru a garanta rezultate eficiente si durabile.

Sustinand aplicarea Legii nr. 121/2024 privind energia eoliana offshore, adoptata anul trecut, Romania devine prima tara riverana Marii Neagre cu un cadru legislativ dedicat acestui sector.

In acest context, ministrul a anuntat lansarea unui apel deschis pentru expresii de interes privind identificarea si delimitarea perimetrelor din Marea Neagra unde pot fi dezvoltate parcuri eoliene offshore. Acest demers concret reprezinta prima etapa in punerea in aplicare a legii si in conturarea proiectelor viitoare.

Burduja a explicat, pe intelesul tuturor, ca expresiile de interes sunt propuneri preliminare ce pot fi transmise de firme, consortii, institute de cercetare sau universitati. Scopul este de a primi contributii pentru realizarea unui studiu complex menit sa stabileasca perimetrele unde pot fi amplasate parcurile eoliene offshore.

Prin aceasta abordare preventiva, autoritatile urmaresc sa anticipeze provocarile tehnice si de mediu inainte de demararea efectiva a investitiilor. Scopul studiului va fi sa identifice zonele din Marea Neagra in care dezvoltarea proiectelor eoliene offshore se poate realiza in conditii de eficienta tehnica, protectia mediului si compatibilitate cu celelalte activitati economice si de securitate din zona.

Ministrul Energiei a subliniat importanta evaluarii impactului asupra navigatiei, pescuitului, zonelor de securitate nationala si infrastructurii existente. El a precizat ca aceasta etapa nu reprezinta o licitatie propriu-zisa, ci o etapa pregatitoare esentiala pentru intelegerea realitatii din teren si pentru fundamentarea deciziilor strategice pe baze transparente.

Conform estimarilor Bancii Mondiale, Romania detine un potential urias de energie curata in Marea Neagra, de aproximativ 76 GW, a mai spus Burduja. Exploatarea acestui potential este o oportunitate pe care nu ne permitem sa o ratam, a subliniat el.

Obiectivul ferm este instalarea a 3000 MW de capacitate eoliana offshore pana in 2035, iar acest apel reprezinta prima etapa pentru atingerea pragului. In paralel, se lucreaza la legislatia secundara si la mecanisme care vor permite investitorilor sa participe in conditii clare si echitabile la dezvoltarea acestui nou pilon al sistemului energetic national.

Folosirea acestui potential, a precizat ministrul, este similara cu proiectul Neptun Deep si reflecta viziunea despre Romania ca actor energetic de prim rang. Tara trebuie sa produca energie, nu doar sa o consume, sa exporte surplus si sa ofere securitate energetica in regiune si in Europa.

In acest fel, Romania investeste inteligent in resursele sale, consolideaza economia, creeaza locuri de munca si reduce dependentele externe, in linie cu strategia guvernamentala de dezvoltare durabila.

author avatar
Redactia iDevice.ro