ING Bank, una dintre institutiile financiare de top din Romania, care deserveste si milioane de clienti la nivelul intregii tari in fiecare zi, atrage atentia asupra unei forme tot mai raspandite de frauda: impersonarea institutiei bancare sau a autoritatilor.
ING Bank spune ca in mediul digital, fraudele prin telefon sau e-mail capata niveluri noi de sofisticare, iar persoanele rau intentionate se dau drept reprezentanti ai bancii pentru a obtine date confidenţiale. ING Bank recomanda clientilor sa verifice intotdeauna identitatea apelantului atunci cand apar suspiciuni si sa foloseasca doar numarul de contact afisat pe spatele cardului, pentru a se asigura ca discuta cu o persoana reala din cadrul bancii.
ING Bank explica faptul ca, in caz de risc iminent, este indicat sa se apeleze direct Politia pentru a preveni pierderea de fonduri. Impersonarea bancii sau a autoritatilor reprezinta un tip de frauda prin care atacatorul pretinde ca face parte dintr-o organizatie oficiala.
De multe ori, escrocii pot sustine ca reprezinta o autoritate de stat, o agentie guvernamentala sau chiar propria banca, cu scopul de a convinge victima sa ofere credentiale de internet banking – user, parola, cod de autorizare – sau informatii despre card: numar, data expirarii si codul CVV. Astfel de date permit accesul neautorizat la sistemul bancar al clientului, punand in pericol banii depozitati in conturi.
ING Bank: Instiintarea Oficiala Extrem de IMPORTANTA Publicata pentru Clientii Romani
ING Bank afirma is ca atacatorii pot apela la strategii variate, simuland angajati ai companiilor de utilitati, telecomunicatii, curierat sau livrare, ori pot pretinde ca sunt colegi sau angajatori. Scopul fraudatorilor este simplu: sa fure identitatea persoanei vizate, sa foloseasca datele personale pentru tranzactii neautorizate, sa preia controlul asupra conturilor si chiar sa santajeze.
ING Bank subliniaza ca nici o autoritate oficiala nu solicita sprijin financiar sau date bancare prin telefon, astfel incat orice solicitare de acest tip ridica automat semne de intrebare. Pentru apararea impotriva acestor atacuri, clientii ING Bank sunt sfatuiti sa inchida imediat convorbirea cu interlocutorul suspect si sa sune inapoi la numarul oficial de pe card.
Astfel, un operator real va prelua apelul si va putea confirma sau infirma existenta unei alerte in cont. Numerele afisate pe ecranul telefonului pot fi manipulate, asa ca increderea trebuie acordata doar verificarii explicite a identitatii interlocutorului. Banca nu va cere niciodata coduri de acces, parole sau alte detalii sensibile prin telefon sau e-mail.
In cazul in care exista chiar si cea mai mica suspiciune de frauda, clientii trebuie sa verifice ultimele tranzactii din aplicatia de internet banking si sa raporteze imediat operatiile necunoscute. Blocarea rapida a cardurilor compromise este esentiala pentru limitarea pagubelor.
ING Bank recomanda contactarea atat a bancii, cat si a Politiei, pentru demararea procedurilor legale si recuperarea eventualelor pierderi. Succesul prevenirii fraudelor consta in vigilenta permanenta, informarea corecta si verificarea constanta a autenticitatii oricarui apel sau mesaj primit in numele ING Bank.